NaachtWaerk presenteert vijf vastelaovesconcerten in de schouwburg.
NaachtWaerk presenteert vijf vastelaovesconcerten in de schouwburg. Foto: Harry Schlatmann

Vijf vastelaovesconcerten

Venray | De Venrayse band NaachtWaerk verzorgt op carnavalszaterdag 13 en zondag 14 februari vijf vastelaovesconcerten in Schouwburg Venray. De kaartjes vliegen inmiddels de deur uit en enkele voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht. "We zijn begonnen met vier shows, nu zijn het er vijf. Je ziet dat mensen echt zin hebben om tijdens de carnavalsdagen eruit te gaan. We krijgen vanuit heel Limburg, zelfs van Beppie Kraft, alleen maar positieve reacties en waardering voor ons initiatief", zegt bandlid Paul van Lipzig.


"We zijn als band altijd bezig om te kijken wat we kunnen doen. We willen het vaak proberen anders te doen dan anderen, of dit lukt is natuurlijk de vraag", lacht Van Lipzig, drummer van de Venrayse band, als het initiatief voor de vastelaovesconcerten aan de orde komt. "Het nieuws dat je hoort is meestal negatief, wat allemaal niet kan. Wij wilden wel eens kijken wat wel kan. Een manier bedenken om toch samen te komen met vastelaovesvierders in de regio, omdat we het gevoel hebben dat die saamhorigheid er nog steeds kan zijn, ook al is het dit jaar door corona anders."


De keuze voor vijf vastelaovesconcerten in de Venrayse schouwburg is een bewuste. "In een theater kan er meer dan in een kroeg of op een plein. Dus waarom niet kijken of we iets kunnen verzinnen wat we met de vastelaovend in de schouwburg kunnen doen? Want wij zijn nog steeds van mening dat ondanks alle regels die het lastig maken, er wel degelijk iets mogelijk is. Vastelaovend 2021 zal er anders uitzien en NaachtWaerk in een schouwburg is ook anders. Wij zijn gewend om in kroegen, tenten en feestzalen te spelen, in een theater is het heel anders. Hier muziek maken is dus voor ons ook heel spannend. We zijn enorm trots en blij dat de belangstelling zo groot is, hadden ook niet verwacht dat de verkoop zo snel zou gaan. Hieruit blijkt wel dat mensen zitten te springen op iets leuks in deze tijd waarin we leven. We krijgen medewerking van een aantal artiesten die nog niet bekend zijn, maar de verkoop gaat als een speer. Wij vonden het gaaf om andere artiesten erbij te betrekken, om het gevoel dat vastelaovend heet ook samen met hen te kunnen delen in deze rare tijden."


Een ding staat vast, carnaval 2021 zal niet zo zijn als in andere jaren. Activiteiten worden geschrapt, prinsen worden niet uitgeroepen, optochten gaan wel of niet door. Het zal hoe dan ook anders komend voorjaar. Ook een van de redenen om de vastelaovesconcerten te organiseren. "Vastelaovend zal niet zo zijn zoals we gewend zijn, maar het is meer dan alleen de kroeg vol en de tapkraan open. Met onze shows willen we er voor alle vastelaovendvierende Piëlhazen en -hazinnen en Hazekeutels iets leuks van maken. Wij zien het meer als een andere manier van vastelaovend vieren."

NaachtWaerk ging voor de productie de samenwerking aan met Schouwburg Venray, Proeflokaal Goesting, Stage Crew, Plus Guido van Dijck, Roy Deenen en alle artiesten die de komende tijd bekend worden gemaakt. "Iedereen heeft nadrukkelijk aangegeven om mee te denken en er samen iets gaafs van te maken, zonder het te hebben over facturen. We willen de Venraynaren iets gaafs aanbieden, zodat we een klein beetje vastelaovend kunnen vieren. De traditie in leven kunnen houden."

De vijf vastelaovesconcerten zijn een coproductie. Van Lipzig benadrukt dat alleen door een goede samenwerking dit mogelijk is. "Klopt, en hier zijn we ook blij mee. Sterker nog, zoiets neerzetten kan alleen als de facturen achterwege blijven en alle partijen hier de schouders onderzetten om er iets moois van te maken. Ik wil dit wel benadrukken want er doen, zonder iemand tekort te doen, ook mensen mee die enorm enthousiast waren en die het tevens ook enorm zwaar hebben door de corona. Hier kunnen we alleen maar respect voor hebben. Wij zijn hier als NaachtWaerk enorm trots op. We willen de entree laag houden zodat iedereen welkom is, zoals het vastelaovendsfeest ook bedoeld is: voor iedereen. Dit is gelukt omdat alle partijen top meedenken en -werken. Ik kan hier enorm enthousiast en trots van worden. Weej Piëlhazen kunnen veul mit elkaar!"

'Gaaf om andere artiesten erbij te betrekken'


Wat overeind staat, is dat NaachtWaerk er vijf feestjes van gaat maken. "Wij blijven zoals we zijn: lekker spontaan, veel energie en vooral vastelaovend. Het repertoire zal bestaan uit vastelaovendmuziek van Noord- tot Zuid-Limburg. Onze vrienden die mee komen doen, komen uit de hele provincie. Veel meer kunnen we er nog niet over loslaten, maar de mensen mogen verwachten dat het een show wordt in een gezellige, knusse setting, waarin wij het gevoel van vastelaovend over gaan dragen."


De mensen hunkeren ook naar carnaval, dat blijkt uit de kaartverkoop. De kaartjes gaan als zoete broodjes over de toonbank. "Je ziet dat mensen dit initiatief waarderen. Vastelaovend wordt normaal groots gevierd, de mensen balen dat er helaas niks is. De mensen begrijpen ook dat het nu niet kan, daarom hopen we ze op deze wijze toch een beetje vastelaovendsplezier te kunnen geven. Voor ons als band is het ook een ding. Repeteren is bijna niet mogelijk en wij willen toch verrassen, laten zien dat we dit ook kunnen. Repeteren met onze vrienden die mee gaan doen is ook niet mogelijk. Dus daar ligt wel een uitdaging, maar daar houden wij wel van." Evenals andere muzikanten wordt NaachtWaerk zwaar getroffen door de coronacrisis. Geen optredens, het gemis aan sociale contacten, de feestjes die worden opgeluisterd en de inzet voor verenigingen. "Dat is voor ons ook enorm balen, want wij halen erg veel energie uit het spelen voor publiek. Daarom is dit project voor ons erg leuk en krijgen we er onwijs veel energie van. Repeteren is zeker een ding, soms mag het en soms ook weer niet. Ook voor dit project is dat lastig, want muziek maken in een schouwburg is anders dan in een volle kroeg of zaal. In een kroeg of zaal kun je iets verdoezelen, maar in de schouwburg is het 'blotebillenwerk' zoals wij dat noemen. Voor ons zeker een uitdaging als band."


De vijf concerten zijn coronaproof, 170 mensen per concert zijn toegestaan. "Alle mensen worden netjes naar de plek gebracht door het personeel van de schouwburg en moeten zitten. De bezoekers hoeven zich geen zorgen te maken, alle regels worden netjes nageleefd." Kaarten voor de concerten zijn nog te bestellen via www.devastelaovendvan2021.nl. Op pagina 26 staat meer informatie over NaachtWaerk.


Lees verder op pagina 26.

Afbeelding