Frank Klomp, Patrick Reijntjes en Nico Jakobs (v.l.n.r.) tijdens een van hun uitdagingen.
Frank Klomp, Patrick Reijntjes en Nico Jakobs (v.l.n.r.) tijdens een van hun uitdagingen. Foto: eigen foto

666 kilometer voor ultraloper

Venray | Een jaar lang bereidde ultra- en trailrunner Patrick Reijntjes zich voor op The Bello Gallico, maar de tocht van 161 kilometer rondom en door ongerepte natuur ging vanwege de coronacrisis niet door. Omdat de Venraynaar geen zin heeft om thuis te gaan zitten jammeren, ging hij een andere uitdaging aan. "Ik wil positief denken, het heeft geen zin om in problemen te denken", vertelt Reijntjes.


Reijntjes zou zich in de Belgische bossen gaan wagen aan honderd mijl, omgerekend dus 161 kilometer. "Oud-Heverlee was de start- en finishlocatie en we zouden op 11 december beginnen en uiterlijk 13 december om 16.00 uur moesten we gefinisht zijn. We hadden op de planning om twee nachten door te trekken en er is een tijdslimiet van 36 uur. De deelnemers dienen de gehele race zelfvoorzienend te zijn. De intentie was deze race met Frank Klomp en Nico Jakobs te volbrengen, maar dat gaat dus helaas niet door."

Om de motivatie en conditie in deze tijd zonder evenementen en races op peil te houden, heeft het drietal zich ingeschreven voor een thuisevenement. "Dat hebben we ook tijdens de eerste lockdown gedaan. We hebben ons ingeschreven voor een duivelse uitdaging. Het is een virtuele race waaraan veel ultralopers (460, red.) uit heel Nederland en België deelnemen. Iedereen loopt zelf in zijn of haar eigen omgeving en post de resultaten in een besloten groep op Facebook. Met een spreadsheet wordt alles bijgehouden."

Het Venrayse trio gaat dus voor een duivelse uitdaging van 666 kilometer. "In de periode van 7 november tot en met 31 december hebben we de tijd om in totaal dertig afstanden af te leggen. Deze afstanden variëren van één tot tachtig kilometer per activiteit. We mogen maximaal één aangesloten activiteit per dag volbrengen en het eindtotaal komt dan uiteindelijk uit op 666 kilometer."

Op dit moment zit Reijntjes samen met de andere kandidaten midden in de uitdaging. Veel lange afstanden heeft de Venraynaar al achter de rug, maar er staan onder meer nog tochten van zeventig en tachtig kilometer op de planning voor dit jaar. "Ik heb dit jaar 3800 kilometer gerend. Het is heerlijk om bezig te zijn, ik wil eigenlijk andere mensen ook uitdagen om juist in deze tijd goed met je gezondheid bezig te zijn. Ga lekker hardlopen, je voelt je er echt beter door."

Trailruns zijn meestal kleinschalig en minder competitief dan wegwedstrijden, wat betekent dat je de tijd kunt nemen om even stil te staan om de omgeving in je op te nemen. "Raak niet verblindt door je te veel te focussen op snelheid en tijd, maar probeer op te gaan in de natuur om je heen. Geniet van het feit dat je een lichaam hebt met het vermogen om deze zware sportieve uitdaging aan te gaan."

Drietal zag ultieme Belgische uitdaging in water vallen
Afbeelding