Leontien Hartman en Bernard Ruyten in de nieuwe tandartsenpraktijk Tandenz.
Leontien Hartman en Bernard Ruyten in de nieuwe tandartsenpraktijk Tandenz. Foto: Rikus ten Brücke

Einde van Ruyten-dynastie

Venray | Tandarts Bernard Ruyten (71) uit Venray stopt na 43 jaar en draagt zijn praktijk over aan Leontien Hartman, die in het Annapark een nieuwe praktijk is gestart onder de naam Tandenz, thuis in mondzorg. Daarmee komt een einde aan de Ruyten-dynastie in Venray. Bernard startte in 1977 bij zijn vader Jan Ruyten in de praktijk. Op 23 december is zijn laatste werkdag als tandarts. Bernard Ruyten had graag een afscheidsreceptie gehouden, maar ook dat kan nu niet vanwege de coronapandemie.


“Ik kijk met enorm veel plezier terug op al die jaren dat ik dit vak heb mogen uitoefenen”, vertelt Bernard Ruyten. Overigens heeft echtgenote Inez ook vele jaren Bernard terzijde gestaan als baliemedewerkster. “Pa heeft de passie voor het vak aan mij doorgegeven. Duizenden patiënten heb ik in de stoel gehad. Ook patiënten die al onder behandeling waren bij pa heb ik mogen behandelen.”

Jaren heeft Bernard gezocht naar een kandidaat aan wie hij zijn praktijk zou kunnen overdragen. “Toen Leontien Hartman met haar plannen kwam een nieuwe praktijk te starten door die van collega Pieter-Jan Wasser en die van mij over te nemen, heb ik geen moment geaarzeld. Mijn patiënten en personeel hebben nu een goed onderdak bij haar. Dat stemt mij tot grote tevredenheid."

Bernard is de tweede zoon, van de zes kinderen, uit het gezin Ruyten. Pa Ruyten begon in 1946 bescheiden met tweedehands apparatuur in een kamer van hotel Gitzels (John’s Palace, Paterslaan). Via een praktijk in een zogeheten Woningwetwoning aan de Kempweg vestigde de familie Ruyten zich in de witte villa aan de Julianasingel. Er zijn patiënten die op alle vier de locaties behandeld zijn en dus al meer dan zeventig jaar in de praktijk komen.


Bernard studeerde na zijn hbs-opleiding op het internaat in Roermond en vervolgens tandheelkunde in Nijmegen. Daarna verkende hij de tandheelkundige markt in Amersfoort en Den Bosch en was hij in militaire dienst vaandrig tandarts. Totdat zijn moeder hem influisterde dat pa graag met hem zou willen samenwerken.

En zo geschiedde. Jan Ruyten liet Bernard zelf de verbouwing en inrichting regelen zodat hij zijn eigen praktijk naast zijn vader kon opbouwen. “Met elf patiënten ben ik van start gegaan. Ik maakte ook voor elke patiënt een behandelplan zodat die wist waar die aan toe was, soms over jaren verspreid. Bovendien werd elke behandeling verdoofd.” Bernard heeft altijd cursussen gevolgd in binnen- en buitenland om zijn kennis en vaardigheden te vergroten op het gebied van onder andere orthodontie en kroon- en brugwerk. Op zijn initiatief startten de Venrayse tandartsen een weekenddienst en later een avonddienst. Daarnaast was hij zowel regionaal, provinciaal als landelijk actief bij tandheelkundige organisaties en onderhandelde hij ook namens zijn vakbroeders met de ziekenfondsen. Op dit moment is Bernard Ruyten lid van het Nederlandse Tandheelkundig Genootschap ter bevordering van de tandheelkunde.

'Met elf patiënten ben ik gestart'

In zijn vrije tijd was Bernard Ruyten onder andere betrokken bij het Venrays museum en de heroprichting van het gilde in Maashees. Ook is hij al vijftien jaar vicevoorzitter van de Stichting Sint Martinus voor hulp aan straatkinderen in Rio de Janeiro en bestuurslid van de vrienden van de philharmonie zuidnederland. Bovendien is hij een actieve golfer en is hij lid van de medische motorclub Health Angels.

Tandarts helpt pianiste en redt concert

'Pa gaf de passie voor het vak aan mij door'

Venray | Tandarts Bernard Ruyten is een muziekliefhebber die in het verleden graag met zijn vrouw Inez de openluchtconcerten van Klassiek op Locatie bezocht. Een keer heeft hij zo’n concert zelfs gered.

Dat was toen de toppianiste Plamena Mangove uit Bulgarije moest optreden bij het Jachtslot de Mookerheide in Molenhoek. Organisator Nard Reijnders haalde de dame op bij het vliegveld in Eindhoven. Aangekomen in Molenhoek bleek dat de pianiste vreselijke kiespijn had en nauwelijks in staat was om een concert te geven. Goede raad was duur. Bernard Ruyten werd gebeld of hij op deze vrije zondagmiddag het concert wilde redden door de pianiste even onder handen te nemen. Plamena Mangove werd in sneltreinvaart naar de praktijk in Venray gebracht, waar Bernard Ruyten het probleem vakkundig oploste. Net op tijd terug nam Plamena vervolgens plaats achter de vleugel en speelde ze de sterren van de hemel. Bernard en Inez genoten van haar muziek op de eerste rij.

Afbeelding