Hay Gooren en Chér  Gooren-de Koning staan nog volop in het verenigingsleven in Blitterswijck.
Hay Gooren en Chér Gooren-de Koning staan nog volop in het verenigingsleven in Blitterswijck. Foto: Willem Menting

Vonk sprong over bij eerste dans

Blitterswijck | Hay Gooren (73) en Chér Gooren-de Koning gaven elkaar op 27 november 1970 voor de kerk en de wet het ja-woord. Nu, vijftig jaar later, woont het echtpaar nog altijd met veel plezier in hun eerste woning aan de Nieuwstraat in Blitterswijck. "Een groot feest kunnen we helaas niet vieren, maar we vinden ook het belangrijker dat iedereen gezond blijft."


Hay liet voor het eerst zijn oog vallen op Chér tijdens een personeelsfeest van Blitta in het parochiehuis van Blitterswijck. "Ik was aan het werk als kelner en Chér al aan tafel zien zitten met een stel andere vrouwen. Het was niet druk die avond, dus ik had geregeld de tijd om eventjes aan te schuiven. Ik vond het meteen gezellig. Na afloop van het personeelsfeest hadden we afgesproken in het café, maar toen ik daar om 23.00 uur arriveerde, was iedereen al weg."

Een week later besloot Hay naar 't Brugeind in Meerlo te gaan, waar Chér op dat moment ook was. "Daar heb ik haar ten dans gevraagd. Ik kon niet goed dansen, maar Chér leidde de dans perfect. Daar is de vonk toen overgesprongen." Het stel kreeg daarna snel verkering en twee jaar laten was het huwelijk. Hay en Chèr konden wel eerder in het huwelijksbootje treden, maar dan moest Hay in Meerlo gaan wonen en dat was hij niet van plan. "Het maakte mij niet uit waar we zouden gaan wonen. Ik ben altijd erg op mijn plek geweest in Blitterswijck", vertelt Chér. Toch was er de nodige creativiteit nodig om aan een huis te komen in die tijd. "Mijn vader zei dat ik maar eens een kistje sigaren naar de gemeentewerker die over de huizen ging moest brengen. Dat heb ik gedaan en niet veel later hadden we een huis."

Hay groeide op in een gezin met elf kinderen en bij Chér thuis hadden ze dertien kinderen. Samen kreeg het echtpaar eerst zoon Richard en later dochter Renate. "We zijn heel trots op onze kinderen. Inmiddels hebben we ook schoonzoon Ruud en onze kleinkinderen Teun en Fleur waar we heel trots op zijn. We gaan bijvoorbeeld naar hockeywedstrijden kijken van Teun en Fleur danste fanatiek bij Dizzy Dance."

Hay en Chér hebben altijd volop in het verenigingsleven gestaan. Zo runde het echtpaar samen met de kinderen dertien jaar de kantine van voetbalclub BVV'27 en wordt er veel gedaan voor het St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck en carnavalsvereniging De Ruuk. "Ik heb onder meer veel kleding vermaakt en gemaakt. Nog steeds zeg ik eigenlijk altijd 'ja' als ik ergens voor wordt gevraagd", legt Chér uit. "Ik zeg altijd: 'Ik help liever anderen in plaats van dat ik zelf hulp nodig heb'."

Daarnaast is het echtpaar verschillende keren op een muziekreis geweest naar Zuid-Tirol. Zo kwamen ze ook thuis bij schlagerzangeres Andrea Berg. "We zijn fans van haar werk en zagen haar in de voortuin van haar woning aan het werk tussen de dieren. We hebben aangebeld en mochten binnenkomen voor een foto. Dat zijn wel bijzondere herinneringen."

'We stonden bij Andrea Berg in de tuin voor een foto'

Op de vraag wat het geheim is van een goed huwelijk hoeft zowel Chér als Hay niet lang na te denken. "Dat is geven en nemen", zegt het echtpaar in koor. "Zo werkt het echt hoor, je moet het samen doen. Als je naar elkaar luistert, dan wordt het allemaal een stukje makkelijker."

Afbeelding