Jaap Litjens (links) en Freek Thoone, initiatiefnemers voetbalquiz op Peel en Maas TV.
Jaap Litjens (links) en Freek Thoone, initiatiefnemers voetbalquiz op Peel en Maas TV. Foto: Henk Lammen

Voetbalquiz online en op tv

Venray | Wie kreeg ooit de eerste rode kaart van het Nederlands elftal? Wat is de oudste profclub in de wereld? En welke Nederlandse doelman werd geboren in Voorhout? Zo maar drie vragen die voorbij kunnen komen tijdens de eerste digitale editie van de Ik rooj maar wat voetbalquiz op vrijdag 18 december om 20.00 uur op Peel en Maas TV. De quiz is een initiatief van Jaap Litjens en Freek Thoone uit Leunen. De twee bevlogen voetballiefhebbers gaan de deelnemende koppels met allerhande op voetbal gerichte vragen testen op hun kennis.


De thuisquiz wordt live via het YouTube- en het tv-kanaal van Peel en Maas TV uitgezonden. De presentatie van het programma is in handen van de twee vrienden. Voor de technische realisatie en de organisatie van de quiz steken Robert-Paul Hulsman en Gijs Schapendonk van Proeflokaal Goesting, dat speciaal voor deze gelegenheid weer als studio wordt ingericht, hun handen uit de mouwen. Zij zetten sinds de uitbraak van het coronavirus al meerdere keren onder meer de thuisquiz Ik rooj maar wat op touw.

Zes jaar geleden namen Jaap Litjens en Freek Thoone het initiatief voor een voetbalquiz bij SV Leunen. Het bleek een schot in de roos, want ieder jaar mag het tweetal het maximale aantal van veertig koppels welkom heten om die te verrassen met makkelijke, moeilijke, leuke en grappige voetbalweetjes. Maar vanwege het virus was het dit jaar niet mogelijk om de quiz te organiseren. "Maar het lijkt ons toch leuk en een mooie uitdaging om de quiz via Peel en Maas TV aan de voetballiefhebbers aan te bieden. We willen vooral dat het voor alle deelnemers een gezellige avond wordt", meldt Thoone enthousiast. Jaap Litjens vult aan. "In het eerste jaar zag je dat de koppels voornamelijk uit Leunen kwamen. De laatste keren doen er ook liefhebbers van buiten het dorp mee. Die hopen we door de quiz via het YouTube-kanaal van Peel en Maas uit te zenden nu ook weer te bereiken.” Voor de quiz is het de kunst om een juiste balans te vinden in de vragen, vervolgt Thoone. “Niet al te moeilijke vragen voor de mensen die puur uit gezelligheid meedoen, maar ook pittige vragen voor de fanatieke deelnemers. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand aan het einde van de avond maar een paar vragen goed heeft. Of dat de echte kenners de quiz te makkelijk vinden." Die opdracht is in goede handen bij de twee 'voetbalgekken' die momenteel bezig zijn met de voorbereiding. Voor Litjens en Thoone bijna net zo leuk als de avond zelf. "We komen avonden bij elkaar om samen vragen te zoeken, maar struinen daarnaast apart van elkaar ook op Google, websites en andere bronnen naar vragen. In diverse categorieën, van Champions Leaque, het voetbaljaar 2020, EK's en WK's, Nederlanders in het buitenland en opmerkelijk voetbalnieuws. Het zijn allemaal meerkeuzevragen”, weet Litjens. De avond begint om 20.00 uur en duurt inclusief een pauze naar verwachting twee uur. Om de quiz interessant en afwisselend te houden worden (bijna) alle vragen opgevrolijkt met filmpjes en foto's.


Inschrijven voor de Ik rooj mar wat voetbalquiz kan vanaf vandaag (donderdag) via de website www.ikroojmaarwat.nl. Alleen koppels kunnen zich aanmelden. Deelname is gratis. "Het wordt een gezellige avond. En natuurlijk zorgen we voor een aantal mooie prijzen voor de winnaars van de quiz", besluit Freek Thoone.

Afbeelding