Afbeelding
Foto: CEM

Wethouder op bezoek

Coöperatie Energietransitie Maashees

Maashees | Vorige week donderdag 12 november was het dan zover. Twee daken met in totaal 400 zonnepanelen konden eindelijk in gebruik genomen worden. Hier wordt stroom opgewekt voor zevenentwintig Maashese gezinnen. Wethouder Bouke de Bruijn was naar Maashees getogen om de zonnepanelen op de twee locaties te bekijken.


Het begon allemaal al in 2019 met een bezoek aan het energiecafé in Sambeek. Daar ontstond bij de dorpsraad Maashees het idee om in samenwerking met de gemeente Boxmeer ook in Maashees een energiecafé te organiseren. Dit werd een succesvolle avond waaraan ook het Cuijks Energiecollectief (CEC) zijn medewerking verleende. Dit energiecollectief realiseerde al drie zonnevelden in de gemeente Cuijk. Enthousiast gemaakt door hun verhaal werd tijdens het naborrelen aan de bar, de mogelijkheid verkend om zoiets ook in Maashees te doen. Twee dorpsbewoners boden aan om dit te onderzoeken: Jeroen Denissen en Daan Reijnders.


De hulp van Maashese ondernemers, die twee daken beschikbaar stelden, was daarvoor essentieel. Maar ook het enthousiasme van de inwoners van Maashees zorgde ervoor dat al enkele uren na de eerste informatieavond 200 zonnepanelen waren gereserveerd waardoor naarstig op zoek moest worden gegaan naar een tweede dak voor nog eens 200 zonnepanelen.


Het vinden van een geschikt dak voor de zonnepanelen had heel wat voeten in de aarde. Een beoogd dak bleek niet sterk genoeg, en versterking van het dak te duur. Toen moest te elfder ure nog naar een nieuw dak gezocht worden. Dit dak lag echter wat ver van de weg af, te ver aldus Enexis, maar gelukkig kon daar een mouw aan gepast worden. Een grote sleuf voor de elektriciteitskabel werd gegraven richting de schuur. Gelukkig werd het netwerk in Maashees ook toevallig net versterkt, wat goed uitkwam om de extra stroom af te voeren.


Om in aanmerking te komen voor de postcoderegeling was echter een coöperatie nodig. Daarom werd een derde bestuurslid gezocht: Frank Kersten. Een echte prospectus werd geschreven, en de oprichting van de Cooperatie Energietransitie Maashees (CEM) was een feit. Alle beschikbare 400 zonnepaneelcertificaten werden vervolgens in snel tempo verkocht aan inwoners van Maashees.


Het bedrijf Soltecs heeft de zonnepanelen op beide daken aangebracht. Het dak bij de boomkwekerij van Ton en Willem Akkermans op De Breid was al begin november af. Donderdag 12 november jl. werd de aansluiting gerealiseerd bij de familie Linssen op den Bosch. Net op tijd voor het fotomoment met de wethouder. Zij benadrukte hoe bijzonder het was, dat dit hier was gerealiseerd. In de gemeente Boxmeer was het pas de tweede gerealiseerde postcoderoosproject. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Op deze manier heeft ook Maashees een grote stap gezet in de richting van een groenere toekomst.

Foto: wethouder Bouke de Bruijn was naar Maashees getogen om de zonnepanelen op de twee locaties te bekijken.