Provinciale Staten wil HAP behouden

Maastricht/Venray | Als het aan de Provinciale Staten van de provincie Limburg ligt, dan blijft de huisartsenpost (HAP) in Venray ook na 1 april geopend voor patiƫnten. Als het aan huisartsenorganisatie Cohesie ligt, dan sluit de HAP na die datum.


Een motie van SP-Statenlid Yolanda Claessens werd maandagavond met een zeer ruime meerderheid (37-8) aangenomen. Volgens Claessens leidt de sluiting van de HAP tot een onaanvaardbare verschraling van de regionale zorg in Noord-Limburg. De toegang tot de huisarts in avond- en nachtelijke uren wordt voor een groot aantal mensen bemoeilijkt, aldus de indienster van de motie.

Daarbij wordt erop gewezen dat de huisartsenpost in Venlo in de late avond en nacht niet bereikbaar is met het openbaar vervoer en dat levert bijvoorbeeld fikse problemen op voor hulpbehoevenden uit de gemeentes Horst aan de Maas en Venray. Verder wordt de zorg uitgesproken dat mensen zorg gaan mijden als de huisartsenpost in Venray de deuren sluit.

Nu de motie is aangenomen in het Limburgse parlement moet het bestuur van de provincie alsnog aan tafel met Cohesie om het gesprek aan te gaan over het openhouden van de Venrayse huisartsenpost.

Motie SP wordt met ruime meerderheid (37-8) aangenomen

Eerder liet wethouder Anne Thielen zich al uit over de dreigende sluiting van de HAP. De Venrayse wethouder is absoluut niet te spreken over het besluit van Cohesie om de huisartsenpost in Venray per 1 april te sluiten. "Het besluit is voor ons geen verrassing, maar het absoluut onaanvaardbaar. We zijn zwaar teleurgesteld."

Volgens de wethouder wordt de zorg in Venray op deze manier nog verder verschraald en wordt er gespeeld met het gevoel van veiligheid van de Venrayse inwoners. "Cohesie bagatelliseert het gevoel van de inwoners van Venray. Nu is er nog een huisartsenpost in de nabijheid, maar dat is straks verleden tijd. We zetten ons verzet tegen dit besluit door, maar we begrijpen ook dat wij als gemeente niet het laatste woord hebben in deze kwestie."