Afbeelding
Foto: Persfoto

Herdenking begraafplaats online

Ysselsteyn | Ysselsteyn | De herdenking op de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn ging afgelopen zondag niet door vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Omdat de Tweede Wereldoorlog dit jaar precies 75 jaar geleden is beëindigd, zou de herdenking uitgebreider zijn dan andere jaren, maar nu vond de plechtigheid helemaal digitaal plaats. Deelnemende organisaties (ambassades (VS, UK, DU, AT), gemeentes, Bundeswehr etc. ) konden wel kransen bestellen, die op 15 november door medewerkers van de begraafplaats bij de centrale gedenkplaats werden gelegd, zegt Sjoerd Ewals, secretaris van de stichting Vrienden van Ysselsteyn.


De oorlogsbegraafplaats in het Peeldorp is de grootste Duitse oorlogsbegraafplaats ter wereld en de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in Nederland. Er rusten bijna 32.000 militairen, onder wie 87 omgekomen soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Er liggen ook ongeveer vijfhonderd Nederlandse collaborateurs begraven.


Het was kort na de Tweede Wereldoorlog de bedoeling dat de omgekomen Duitsers uiteindelijk in hun eigen land herbegraven zouden worden, maar jaren later is besloten om hun grafrust te respecteren.


De herdenking in Ysselsteyn vindt elk jaar plaats op Volkstrauertag, de dag in november waarop Duitsland alle slachtoffers van oorlog, geweld, terrorisme en onderdrukking wereldwijd, van toen tot nu herdenkt. Vanwege de coronarichtlijnen werd afgelopen zondag een film met toespraken en muziek getoond. Peel en Maas legde Sjoerd Ewals enkele vragen voor over de herdenking.


Hoe is de herdenking verlopen?
"De herdenking is op de begraafplaats rustig verlopen, normaal komen er honderden mensen en nu maar enkelen. De rest bleef thuis."

Zijn er veel bloemen besteld en is er veel naar de herdenking via YouTube gekeken?

"Er zijn evengoed veel kransen besteld zoals je op de foto kan zien. Ook op de begraafplaats zijn door de families zelf veel bloemen gelegd. Maar ook daar minder dan normaal omdat mensen vanwege corona thuis moesten blijven. Er zijn ook bloemopdrachten aan ons gegeven en daarvoor hebben wij de bloemen verzorgd. De herdenking op YouTube is bijna 200 keer bekeken."


Er zijn mensen en belangengroepen die vinden dat er een einde moet komen aan deze traditie. Ze noemen het kerkhof in Ysselsteyn een nazi-begraafplaats. Die mensen zou je geen eerbetoon moeten geven. Hoe kijk jij daar tegenaan?

"Het is een hele waardevolle internationale herdenking van alle slachtoffers van oorlog, geweld, terrorisme en onderdrukking wereldwijd, van toen tot nu, waardoor het belangrijk is om in stand te houden. Het is dus ook absoluut geen eerbetoon aan nazi´s of oorlogsmisdadigers. De herdenking is ook erg belangrijk voor de huidige Duitse generaties. Het internationale aspect en het gemeenschappelijke herdenken samen met Nederlanders en andere nationaliteiten helpt hen bij het verwerken van hun verleden en vooruit te kijken naar een gezamenlijke toekomst. De herdenking heeft daarom een zowel verzoenend als waarschuwend karakter. Het is bijzonder om te zien dat ook andere voormalige vijanden van Duitsland, zoals Engeland en Amerika, nu samen hier kransen leggen in het kader van verzoening over de graven. De tienduizenden graven vormen een blijvende herinnering en waarschuwing aan de desastreuze gevolgen van een oorlog. Bij het JOC en de begraafplaats proberen we jongeren daarvan bewust te maken en de waarden van vrijheid te leren. Daar is deze begraafplaats een hele geschikte plek voor. Dat heeft niks met verering te maken."