Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Ysselsteyn viert 100ste verjaardag

Ysselsteyn | De dorp Ysselsteyn bestaat in 2021 honderd jaar en dat wordt natuurlijk gevierd. Niet alle festiviteiten gaan vanwege de coronacrisis door zoals ze gepland waren, maar er komt onder meer een tv-show bij Peel en Maas TV op 1 januari en er is een speciaal eeuwlied gemaakt met een videoclip.


"In de tv-uitzending wordt onder meer de app Ysselsteyn 100 gelanceerd en het eeuwlied, dat is geschreven door Henk Deters in samenwerking met Stef Koonings, wordt dan ook gepresenteerd", vertelt Marcel Arts, voorzitter van de commissie Ysselsteyn100.

Ysselsteyn werd in 1921 gesticht en momenteel leeft de derde generatie in het Peeldorp. "Ongeveer honderd jaar geleden was dit een leeg peellandschap. Er was behoefte aan meer landbouw en toen is Ysselsteyn gesticht. Het dorp is vernoemd naar de toenmalige minister van Landbouw: Hendrik Albert van IJsselsteyn."

De festiviteiten rondom het eeuwfeest worden dus gecoördineerd vanuit de werkgroep Ysselsteyn100. "De groep bestaat uit tien leden die ieder weer leiding geven over een aantal commissies. Ik denk dat er zo'n vijftig mensen betrokken zijn bij de organisatie van alle activiteiten."

Veel activiteiten zullen er vanwege de coronacrisis anders uitzien dan voorheen bedacht. Toch laat de organisatie zich niet uit het veld slaan. "We hebben een heel draaiboek klaarliggen voor het gehele jaar. Van eind mei tot begin oktober hebben we veel gepland. Onder meer een ondernemersweekend in september. Al meer dan zestig bedrijven hebben zich aangemeld. Het belooft een groot spektakel te worden, ook voor mensen buiten Ysselsteyn."

'Iedereen, van jong tot oud, is trots op ons dorp Ysselsteyn'

Het eeuwbord van Ysselsteyn staat ook al een geruime tijd op het Lovinckplein om de aandacht te vestigen op de naderende verjaardag. Ysselsteyn100-lid Willy Hubers geeft uitleg over andere activiteiten: "We hebben een prachtige vlag van Ysselsteyn en die kan gekocht worden vanaf 1 januari. Het is een vlag voor altijd en niet alleen voor het eeuwfeest. Ook hebben de leerlingen van de basisschool een wimpel gemaakt en die is wel speciaal voor het eeuwfeest. Er zijn meerdere ontwerpen gemaakt en uiteindelijk wordt er een ontwerp in de mast gehesen op 1 januari samen met de vlag van Ysselsteyn." Hubers is geboren en getogen in Ysselsteyn en is helemaal op zijn plek in het Peeldorp. "Het is een bijzonder dorp en die pioniersgeest van vroeger hangt hier nog steeds rond. Er zijn veel verenigingen die tal van activiteiten organiseren en dat is wel bijzonder. Iedereen, van jong tot oud, is trots op ons dorp Ysselsteyn."

Foto: Marcel Arts (links) en Willy Hubers bij het Ysselsteyn100 bord in het centrum van het dorp. Foto: Antoon Jeuken.