Afbeelding
Foto: eigen foto

Nieuwe poging voor super bij De Toverbal

Venray | Recent zijn door Aldi Roermond, Jongen Bouwpartners, Wonen Limburg Accent en Venterra brieven gestuurd naar de gemeente Venray waarin wederom medewerking wordt gevraagd voor de herontwikkeling van De Toverbal mét supermarkt, woningbouw en maatschappelijke functies. Het college van B en W heeft de plannen ter harte genomen, maar als het aan het college ligt komt er géén supermarkt. 'Beleidsmatig heeft behoud en versterking van de bestaande winkelcentra prioriteit', laat het college weten in een brief aan de raads- en commissieleden.


'Vraag en aanbod van supermarkten zijn redelijk in balans in de kern Venray. Het aanwijzen van een nieuwe supermarktlocatie is dan ook niet noodzakelijk op dit moment. De verwachting is dat de supermarkten (met uitbreidingsplannen) ook binnen de bestaande structuur tot een oplossing kunnen komen voor hun wensen'.

Het college van burgemeester en wethouders vindt het wenselijk om op korte termijn een definitief standpunt in te nemen en hiermee ook aan de omwonenden van de locatie Toverbal duidelijkheid te verschaffen over wat er gaat gebeuren met deze herontwikkelingslocatie. De beleidsbepalers zien een nieuwe supermarkt in Venray niet zitten en zetten in op woningbouw, eventueel gecombineerd met maatschappelijke functies.

De gemeente Venray is daarnaast te spreken over het huidige aanbod van supermarkten in Venray. 'Weliswaar moeten de inwoners in de noordwesthoek van Venray iets verder reizen dan andere inwoners van Venray om een supermarkt te bezoeken, maar nog steeds beschikt elke inwoner over een supermarkt binnen vijf minuten rijafstand en tien minuten fietsafstand'. Nieuwvestiging of uitbreiding van supermarkten vindt, als het aan het college ligt, bij voorkeur plaats binnen de bestaande structuur van de winkelgebieden in Venray, bestaande uit het centrum en de wijkwinkelcentra Landweert, Brukske en Veltumse Kleffen.

In Brukske en Landweert is volgens B en W sprake van twee goed functionerende en moderne winkelcentra. De Veltumse Kleffen en het centrum zouden wel een impuls kunnen gebruiken. De twee vestigingen van Jumbo en Aldi in de Veltumse Kleffen zijn relatief klein van omvang en daardoor niet toekomstbestendig. 'Uitbreiding of samenvoeging naar één grote supermarkt is dan ook goed denkbaar. In het centrum zou een derde supermarkt van toegevoegde waarde kunnen zijn vanwege de bezoekersaantrekkende werking. Weliswaar is de locatie Dr. Poelsschool afgevallen, maar mogelijk zijn of komen er op termijn alternatieve locaties beschikbaar. Voor beide winkelcentra geldt dat er momenteel een Jumbo gevestigd is. Samen met de vestigingen in Brukske en Wanssum zijn dat er vier van dezelfde keten binnen de gemeente. Het is aannemelijk dat Jumbo in de toekomst één van deze vestigingen gaat afstoten. Dit zou betekenen dat het helemaal niet nodig is om extra meters toe te voegen, maar dat de supermarkten onderling ‘van kleur verschieten’.

College ziet nieuwe supermarkt bij Toverbal niet zitten

Vanwege de discussie over het al dan niet vestigen van een supermarkt op De Toverbal, is besluitvorming over de gewenste herontwikkeling tot op heden uitgesteld. Nu hierover duidelijkheid ontstaat, is het volgens B en W wenselijk dat er een visie wordt ontwikkeld voor herontwikkeling van deze locatie.

Deze herontwikkeling dient volgens burgemeester en wethouders een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit van de directe omgeving en de wijk Centrum-West. 'Deze wijk heeft een impuls nodig. We zijn van mening dat woningbouw, eventueel in combinatie met maatschappelijke voorzieningen, hieraan een goede bijdrage kan leveren. Nader onderzocht zal worden welke woonsegmenten en welke maatschappelijke voorzieningen hier het beste een plek kunnen krijgen. Hierbij zal tevens aansluiting worden gezocht bij de gebiedsagenda voor Centrum-West die momenteel wordt opgesteld'.