Ondernemer Bob van den Berg is sprakeloos na het winnen van de Ignite Award.
Ondernemer Bob van den Berg is sprakeloos na het winnen van de Ignite Award. Foto: Michele Giebing

Van fiets naar driewieler

Nijmegen/Venray | Ondernemer Bob van den Berg ging vorige week donderdag aan de haal met de prestigieuze Ignite Award 2020. Met zijn onderneming Tworby won hij een investeringsbedrag van 100.000 euro. "Het is een geweldig gevoel", vertelt Van den Berg. De ondernemer, geboren en getogen in Venray, woont tegenwoordig in Nijmegen en is samen met zijn vader Theo en Ton Dijkstra eigenaar van Tworby.


Met zijn bedrijf bouwt Van den Berg gewone fietsen om tot driewielers. "Op die manier kunnen mensen ook op latere leeftijd zelf blijven fietsen. Het fietsen op een driewieler is veel veiliger en mensen blijven mobieler en natuurlijk fitter. Als je niet meer kunt fietsen wordt de wereld plots heel klein en dat wil je natuurlijk zo lang mogelijk voorkomen." Volgens Van den Berg groeit de vraag naar zijn fietsen. "Mensen worden steeds ouder en de vergrijzing neemt toe. Het aantal dodelijke ongelukken met ouderen op de fiets stijgt ook, met onze fietsen maken we het fietsen veiliger."

De finale van de Ignite Award vond plaats in de Industrial Studios op het IPKW-terrein in Arnhem. De Ignite Award ondersteunt startende sociaal ondernemers uit Gelderland en Overijssel bij het versterken van hun businessplannen en het realiseren van hun beoogde impact. De acht genomineerden volgden een intensief trainingstraject, de Business Pressure Cooker, dat werd afgesloten met een bijzondere digitale finale. "We hebben een intensief traject gevolgd van acht weken en daarin hebben we dus onder meer een businessplan geschreven. De finale was de apotheose van het project en we zaten met de finalisten in een grote zaal. Ik zat alleen aan tafel achter een laptop en de afstand naar de andere finalisten was denk ik wel twintig meter. Dat wij uiteindelijk als winnaar werden uitgeroepen had ik niet verwacht. Het is echt bizar, heel bijzonder. Het is heel fijn dat ons product zo wordt gewaardeerd. Het idee moet nog een beetje landen denk ik."


Trots

Voor Van den Berg dus geen uitgebreide ceremonie, maar een versoberde finale vanwege de coronacrisis. "Wel jammer natuurlijk, ik had dit graag met vrienden, bekenden en familie gevierd, maar dat maakt mij niet minder trots. We zijn hier heel blij mee." De tweede prijs van de Ignite Award ging naar Slimme Streken en de publieksprijs was voor Trash'ure Taarten.

Toch weet Van den Berg al voor een deel wat hij met het investeringsbedrag wil gaan doen. "We kunnen wel wat extra handjes binnen ons bedrijf gebruiken en daarnaast kunnen we onze marketingstrategie nog wel wat verbeteren en we willen graag onze naamsbekendheid verder vergroten en ons dealernetwerk uitbreiden. Heel concreet is het nog niet, maar daar moeten we de komende tijd maar eens rustig over nadenken."

Tworby wint investeringsbedrag van 100.000 euro

Volgens Van den Berg rijden er in Nederland momenteel zo'n zestig fietsen rond die dankzij het systeem van Tworby zijn omgetoverd tot driewieler. Onder meer bij Dekkers Tweewielers in Wanssum worden de systemen verkocht. "Bijna elke fiets kan met ons systeem worden omgebouwd. Het is eigenlijk een vrij simpele handeling. Het achterwiel wordt verwijderd en ons systeem wordt aan het frame vastgemaakt. Mocht het nodig zijn, dan kan het achterwiel later nog worden teruggeplaatst."

Meer informatie over de fietsen van Van den Berg is te vinden op de website www.tworby.nl.

Afbeelding