Tineke Camps van Peelkudde Schaapsdrift heeft de diefstal niet gezien of gehoord.
Tineke Camps van Peelkudde Schaapsdrift heeft de diefstal niet gezien of gehoord. Foto: Agrifotograaf

Crowdfunding voor schaapskudde

Venray | Op klaarlichte dag is onlangs aan de Overloonseweg in Venray de aanhanger met daarop een knalrode zitmaaier gestolen van Peelkudde Schaapsdrift. Schaapsherder Tineke Camps was op nog een honderd meter afstand aan het werk, maar heeft niks gezien of gehoord. "Het is vorige week dinsdag tussen 15.00 en 16.00 uur gebeurd, denken we. Helaas is de diefstal niet verzekerd, dus het is een flinke kostenpost", vertelt Camps.


Bauke Brouwer woont aan de Overloonseweg en hoorde het nieuws van de diefstal. "De diefstal van de zitmaaier kwam mij te dichtbij", zegt Brouwer vol ongeloof. "De schaapskudde komt al zolang wij hier wonen aan de Overloonseweg de wadi's begrazen van de Brabander. Veel bewoners vinden het een positieve, terugkerende happening. Dit hoort bij het landschap, het Venrayse leven. Ik ben van mening dat dit soort folklore ondersteund moet worden door de bewoners. Toen ik het nieuws hoorde van een buurvrouw, kon ik het haast niet geloven."


Cultureel erfgoed

Brouwer besloot om via crowdfunding een actie op te zetten: "Een klein gebaar kan een groot verschil maken, zeker in deze tijd. Door corona denken we terecht veelal richting de zorg en de horeca, maar laten we nu ook zeker even onze schaapskudde steunen. Het gaat toch om een stukje cultureel Venrays erfgoed in mijn ogen." De actie van Brouwer is te vinden via www.doneeractie.nl/red-de-schaapskudde/-47237.

Toen Camps van de actie van Brouwer hoorde was ze blij verrast. "Ik heb na de diefstal twee dagen heel slecht geslapen en dat iemand nu zoiets opzet, vind ik fantastisch. Het is geweldig om te zien dat er ook al mensen zijn die geld gedoneerd hebben."

Camps heeft de diefstal gemeld bij de politie, maar tot op heden heeft ze nog niks gehoord. "Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Als ik een rode zitmaaier zie, denk ik direct dat het die van mij is, maar de maaier is waarschijnlijk niet in de omgeving te vinden." Door de QR-code in de afbeelding te scannen kom je ook uit bij de actie.

Buurtbewoner Brouwer start actie voor schaapskudde
Afbeelding