Afbeelding
Foto: eigen foto

Identificatie Duitse piloot

Ysselsteyn | Dankzij een herkenningsplaatje heeft de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) de identiteit vastgesteld van een gesneuvelde Duitse piloot. Het gaat om de 20-jarige Unteroffizier Otto Tillack. Die werd tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn vliegtuig neergehaald. Zijn Messerschmitt 109-jachtvliegtuig werd vorige week in de gemeente Dalfsen geborgen. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Defensie.

Tillack steeg op 30 januari 1944 op van vliegbasis Volkel met zijn Messerschmitt met de rompcode Schwarze 10. Het toestel verdween tijdens hevige luchtgevechten met geallieerde vliegtuigen in de omgeving van Zwolle.


Crash

Naar nu blijkt, crashte het toestel rond 13.30 uur middags in een weiland in het buurtschap Millingen bij Dalfsen. Door de grote snelheid boorde het toestel zich diep in de grond. Alleen een deel van de staart stak er nog boven uit. Dit achterste deel werd kort na de crash door Duitse troepen verwijderd.


Begraafplaats

De Duitse autoriteiten zijn van de identificatie op de hoogte gebracht. Wanneer de onderzoeken van de BIDKL zijn afgerond, worden de stoffelijke resten bijgezet op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Dit gebeurt in samenwerking met de Volksbund Deutsche Kriegsgräber Fürsorge. Hiervoor wordt geprobeerd nabestaanden van Tillack op te sporen.

In de Nederlandse bodem liggen nog zo'n dertig tot vijftig vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog met waarschijnlijk stoffelijke resten aan boord. In 2019 ging het Nationaal Bergingsprogramma Vliegtuigwrakken van start. Het doel van dit programma is om vermiste vliegers een graf te geven en op die manier krijgen nabestaanden zekerheid over het lot van de vermiste vliegers. Er zijn al enkele geallieerde toestellen met menselijke resten geborgen.


Bergingsprogramma

Het toestel van Tillack is het eerste Duitse exemplaar uit het Nationaal Bergingsprogramma.