Amber van Heeswijk (rechts) van Borussia Mönchengladbach is haar tegenstander te snel af.
Amber van Heeswijk (rechts) van Borussia Mönchengladbach is haar tegenstander te snel af. Foto: Heiko van der Velden

Coronapauze bij Borussia

Mönchengladbach | Een serieuze competitiewedstrijd heeft Amber van Heeswijk sinds november niet meer gespeeld. De middenvelder, die uitkomt in het eerste vrouwenteam van Borussia Mönchengladbach, hoopt de competitie in het nieuwe jaar weer te hervatten. "De tweede Bundesliga ligt stil vanwege het coronavirus. Wedstrijden spelen zit er niet in, maar gelukkig kunnen we wel trainen", vertelt Van Heeswijk.

Van Heeswijk was in 2019 te gast in Sportlicht


De 20-jarige Venrayse zag ook het aantal trainingen teruggeschroefd worden. Waar haar ploeg voorheen vier keer per week trainde, is dat nu nog 'slechts' drie keer per week. "Het eerste weekend zonder voetbal was wel prima, dat voelde als een vrije zondag, maar ik mis het spelletje ontzettend. Trainen is leuk, maar je wilt natuurlijk wedstrijden spelen. Daar doe je het voor."

Van Heeswijk maakte als 15-jarige de overstap van SV Venray naar Borussia Mönchengladbach en in mei 2018 vierde ze met de ploeg het kampioenschap in de 2. Bundesliga. In de Bundesliga maakte Van Heeswijk in september 2018 haar debuut als invaller tegen Werder Bremen. Na het seizoen 2018-2019 daalde de ploeg weer af naar het tweede niveau in Duitsland. "Vorig seizoen stonden we er ontzettend goed voor, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Als we het seizoen uit hadden gespeeld, waren we gepromoveerd. Daar ben ik van overtuigd. Nu moeten we het dit seizoen laten zien. We staan er goed voor en hebben één wedstrijd minder gespeeld dan de concurrentie."

De middenvelder is inmiddels uitgegroeid tot vaste waarde in de ploeg van trainer Peter Hansen. "Ik heb deze week nog complimenten gekregen over mijn ontwikkeling. Dat is altijd prettig, ik ben ambitieus en wil nog veel beter worden. Dat lukt ook nog steeds bij deze club. Ik heb alles gespeeld deze competitie."

Van Heeswijk merkt ook dat ze nog veel kan leren. "Ik ben als middenvelder veel aan de bal en ik moet vooral rustig blijven. Dat lukt steeds beter. Ik krijg ook meer vertrouwen in mijn eigen kwaliteiten en dat scheelt natuurlijk ook. Ik moet ook niet teveel nadenken en gewoon lekker voetballen."

De Venrayse hoopt dat ze dit jaar nog wat oefenwedstrijden kan spelen tegen andere ploegen. De competitie wordt volgens Van Heeswijk in ieder geval niet meer hervat in 2020. "Dat lijkt op dit moment onwaarschijnlijk. Daarom hoop ik dat we in december wellicht wat oefenpotjes kunnen spelen. Dan krijg je alweer meer dat wedstrijdgevoel terug."

Van Heeswijk (20) is een vaste waarde bij haar Duitse ploeg

Van Heeswijk is bezig aan haar laatste contractjaar bij Borussia Mönchengladbach. Of ze volgend jaar nog steeds in het tenue van Die Fohlen speelt, weet ze nog niet. "Zoals ik al zei: Ik ben ambitieus. Het spelen in de Bundesliga is geweldig. Daar neem je het ook op tegen topploegen als VfL Wolfsburg en FC Bayern München. Ik heb het naar mijn zin hier, maar ik kan nu nog niet zeggen of ik volgend seizoen nog hier speel."

Naast haar voetballoopbaan, denkt Van Heeswijk ook aan haar maatschappelijke carrière. "Ik zit in het derde jaar van de Pabo en loop stage op de Montessorischool in Venray. Na mijn studie wil ik nog naar de universiteit om pedagogische wetenschappen te gaan sturen. Je kunt als speelster wel geld verdienen, maar na je carrière is dat wel onzeker. Je moet dus een goede basis hebben en die leg ik met mijn studie. Ik vind het leuk om voor de klas te staan."

Afbeelding