Harma van Kreij is apetrots op haar uitverkiezing voor de nationale ploeg.
Harma van Kreij is apetrots op haar uitverkiezing voor de nationale ploeg. Foto: Rikus ten Brucke

Van Kreij debuteert in EK-selectie

Geijsteren | Handbalster Harma van Kreij uit Geijsteren is door bondscoach Emmanuel Mayonnade geselecteerd voor het Europees kampioenschap (EK) in Noorwegen en Denemarken, dat van 3 tot en met 20 december gespeeld wordt. Van Kreij, spelend voor de Sloveense topclub RK Krim Mercator, en Nikita van der Vliet gaan zich opmaken voor hun eerste eindtoernooi. "Een droom komt uit", zegt Van Kreij dolenthousiast. "Ik had het echt nooit verwacht. Ik kan het nog steeds niet geloven."


Van Kreij hoorde het nieuws maandag toen ze een mail kreeg van de Nederlandse handbalbond. "Ik zag de selectie en dan ga je op zoek naar je naam en tot mijn verbazing stond ik op de lijst." De handbalster twijfelde geen moment en lichtte direct haar familie in. "Ook zij konden het eigenlijk niet geloven. Ze dachten dat ik een grapje maakte, maar iedereen is erg trots. Heel mooi om mee te maken. Later kreeg ik ook veel berichtjes met felicitaties."


Van Kreij is op dit moment nog in Ljubljana bij haar club. Deze week speelt ze onder meer nog een wedstrijd in de Champions League in Roemenië. "Er staat ook nog een competitieduel op het programma en op 23 november moet ik in Nederland zijn bij de Nederlandse ploeg. Ik kijk er echt heel erg naar uit."


Covid-19

Eerder dit jaar was Van Kreij ook al geselecteerd voor de Nederlandse ploeg, maar vanwege een coronageval bij Krim Mercator kon ze destijds niet naar Nederland afreizen. "We hadden een speelster met corona binnen het team en toen moest de rest tien dagen in quarantaine. Daardoor konden we een competitieduel niet spelen en kon ik niet naar het Nederlands team."


Groepsfase

Handbalster droomt al lange tijd van Nederlands team

Achttien speelsters reizen af naar Trondheim. Zestien speelsters worden opgenomen in de wedstrijdselectie. In voorbereiding op het EK spelen de Oranjedames op 28 november een oefenwedstrijd tegen Montenegro. Om 16.15 uur klinkt het beginsignaal in een leeg Maaspoort Sports & Events in Den Bosch. De wedstrijd wordt gespeeld zonder publiek, maar is wel live te volgen via de NOS. De eerste helft wordt uitgezonden op www.nos.nl. De tweede helft is live te zien op NPO1.

Het Nederlands team is bij het EK ingedeeld in groep C met Hongarije, Servië en Kroatië. Nederland speelt al hun poulewedstrijden in Trondheim, Noorwegen. Oranje neemt het op 4 december in de eerste wedstrijd op tegen Servië. Daarna volgen de duels tegen Kroatië en Hongarije. Van Kreij denkt dat Nederland als regerend wereldkampioen bij de favorieten hoort van het Europees kampioenschap. "Nederland laat al jaren zien dat het bij de toplanden van de wereld hoort. Dus ook voor dit EK denk ik dat de ploeg bij de favorieten hoort. Natuurlijk wil je op een eindronde ver komen. Het wordt een mooi avontuur."

De eerste drie landen uit de vier poules plaatsen zich voor de hoofdronde. Hierin spelen de teams uit de groepen A/B en C/D drie wedstrijden tegen elkaar. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. Als de Oranjedames doorgaan naar de Main Round spelen ze die wederom in Trondheim. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor het finaleweekend, de finales worden ook in de Spektrum Arena in Trondheim gespeeld. "Ik hou op dit moment nog nergens rekening mee. Ik ben al blij dat ik ben geselecteerd. Natuurlijk hoop ik dat ik minuten kan maken tijdens het EK. Het is echt bijzonder dat ik op een eindtoernooi mijn debuut kan maken voor het Nederlands team. Als dat gebeurt, dan gaat er een wens in vervulling."

Afbeelding