Bloemen van zijn fanclub voor Wout Poels en zijn vriendin Alice met hun hondje Ralphy.
Bloemen van zijn fanclub voor Wout Poels en zijn vriendin Alice met hun hondje Ralphy. Foto: Fanclub Wout Poels

Vuelta: bloemen voor Wout Poels

Blitterswijck/Monaco | Profwielrenner Wout Poels heeft de Vuelta a España zondag afgesloten op de zesde plaats. Poels was dankzij deze topklassering de beste Nederlander in de eindrangschikking van de Ronde van Spanje. In 2017 eindigde de wielrenner uit Blitterswijck ook al op de zesde plaats, toen als knecht van eindwinnaar Chris Froome. De klassering nu geeft Poels meer voldoening, hij reed immers voor zijn eigen kansen in deze ronde. Voor de start van deze derde grote ronde van dit jaar liet Poels doorschemeren een klassering bij de eerste tien na te streven. "Het waren hele zware dagen koersen. Ik ben zeer tevreden met het resultaat", zei Poels, die op de steilste bergen in Spanje tot vlak voor de eindstreep met de besten meekon.

Poels is uiterst tevreden met zijn eigen prestaties. Op Facebook blikt hij terug op de Spaanse rittenkoers: "Een strijd van drie weken La Vuelta en als zesde geëindigd in het eindklassement. Super blij met het optreden en dank aan het team van Bahrain-McLaren voor de steun in de afgelopen weken. Nu is het tijd om achterover te leunen en een beetje te ontspannen. Tot ziens allemaal, op naar het volgend seizoen en voor nu wees veilig!"


Harde val

De in Monaco woonachtige Poels kwam in augustus hard ten val in de eerste etappe van de Tour de France. Terwijl velen na zo’n val huiswaarts zouden keren, trapte Poels door. Ruim twee weken lang met pijn door een scheurtje in een van zijn ribben en een gekneusde long. Opgeven staat niet in het woordenboek van de 33-jarige renner. In de laatste dagen van de Ronde van Frankrijk kon hij zelfs zijn kopman Landa weer helpen. Hij heeft overigens enige tijd getwijfeld of hij na de zware Tour de France en zijn letsel zou starten in Spanje.


Zwaar

In dagblad De Telegraaf zei hij daarover: “Ik was in eerste instantie van mening dat het allemaal wat te zwaar zou zijn, maar het heeft heel goed uitgepakt. Die rib voel ik nog wel als ik word gemasseerd, maar niet tijdens het rijden.”

Wielrenner uit Blitterswijck wordt zesde in Spanje


Tijdverlies

In de Spaanse ronde verloor Poels tijd in de eerste twee dagen, maar hij knokte zich daarna de top tien in, met de zesde plaats als eindresultaat. “Na de eerste twee etappes twijfelde ik wel even of een korte klassering mogelijk was. Maar toen ik tijdens de derde rit vierde werd, had ik het gevoel dat er meer inzat. Of ik dan baal, omdat er zonder dat tijdverlies in het begin meer in had gezeten? Aan de ene kant wel, maar je kunt er toch niets aan veranderen. In dat negativisme blijven hangen, gaat het niet beter maken. Ik ben gewoon tevreden met dit resultaat en dit geeft veel vertrouwen voor het volgend seizoen. Al ga ik nu even wat rust nemen, want met al die koersen zo op elkaar gepropt ben ik daar wel aan toe."

In Blitterswijck en in Venray bij de fanclub werden de verrichtingen dagelijks via televisie gevolgd. Twee bestuursleden reisden speciaal voor Poels af naar de Angliru, een berg met af een toe een stijgingspercentage van boven de 25 procent.

De WhatsApp-groepen van de fanclub en de familie Poels stonden soms roodgloeiende als de klimmer weer met de besten mee de steile bergen trotseerde. 'Dat de Nederlandse tv-commentatoren hem meestal niet zagen en niet noemden, is voor de fans vaak aanleiding om de verrichtingen te volgen via de Belgische zender. De Belgen werden steeds groter fans van Wout', laat de fanclub weten. Voorzitter Jos Waals van de fanclub is lyrisch over de prestatie van Poels tijdens deze laatste grote wedstrijd van dit jaar. “Wout heeft geweldig goed gereden, hij imponeerde."


Groot boeket

De fanclub heeft Poels en zijn Engelse vriendin Alice verrast door deze week in Monaco een groot boeket bloemen te bezorgen. Vergezeld van de tekst: 'Wout, je fanclub is onder de indruk van het prestaties in de Vuelta 2020. Een zesde plaats in het algemeen klassement is top. Maar zeker top is de wijze waarop je op een imponerende wijze je sport hebt beoefend. Alles wat de wielersport zo boeiend maakt, heb je ons laten zien. Techniek, tactiek, durf, course-inzicht! We zijn erg trots op je. Als dank voor de vele mooie uren aan de buis, en voor Roy en Pieter op de Angliru, deze mooie bos bloemen voor jullie beiden'.

Afbeelding