Jan van der Hagen (rechts) en Jan Engels volgen de gespeelde midgetgolfbal naar de hole.
Jan van der Hagen (rechts) en Jan Engels volgen de gespeelde midgetgolfbal naar de hole. Foto: Willem Menting

MGC Venray thuis op de camping

Heide | De midgetgolfbaan van MGC Venray op minicamping De Heide ligt er maandagmiddag ietwat verlaten bij. Na het afgeronde outdoorseizoen sloeg de coronacrisis opnieuw genadeloos hard toe en mogen ook de Venrayse midgetgolfers geen wedstrijden meer spelen. "En dat nog wel in ons jubileumjaar. Onze vereniging bestaat dit jaar vijftig jaar en dat hebben we helaas niet grandioos kunnen vieren. Gelukkig hebben we onze jubilarissen nog wel in het zonnetje kunnen zetten", vertelt secretaris Jan Engels.


Jan van der Haghen, voorzitter van MGC Venray en eigenaar van minicamping De Heide, veegt eerst wat blaadjes van hole één af alvorens hij met zijn stick tegen de bal slaat. "De banen moeten schoon zijn. Er zijn spelers die tijdens het spelen een eigen veger hebben om de baan voor iedere slag schoon te vegen."

Zowel Van der Haghen als Engels raakt de ballen met uiterste precisie en dat terwijl Van der Haghen nog niet zolang aan de sport verbonden is. "Ik ben eigenlijk pas sinds 2011 lid van de vereniging. In dat jaar werden wij benaderd of de midgetgolfbanen bij ons op de camping konden worden gelegd. Dat leek ons direct een win-winsituatie. Onze campinggasten kunnen ook gebruikmaken van de banen. We hebben een aparte ingang voor de midgetgolfbaan en ook particulieren kunnen hier komen spelen. Zo komt er regelmatig een KBO spelen."


Indoor

MGC Venray beschikt daarnaast ook over indoorbanen voor de wintercompetitie. "Die banen heb ik grotendeels zelf gemaakt", legt Van der Haghen uit. "De banen lagen onafgemaakt bij Servaas in Venray en die hebben we hier afgemaakt. Het zijn drie banen die we tijdens een wedstrijd telkens ombouwen en zo komen we toch tot achttien holes."

MGC Venray heeft op dit moment nog maar twaalf leden van wie er acht wedstrijden spelen in de in- en outdoorcompetitie. "Er zijn minder spelers en jonge aanwas is er al jaren niet geweest. Ons jongste lid wordt dit jaar zestig en de oudste is denk ik 84 jaar oud", legt de 72-jarige Engels uit. Engels is een echte routinier in de midgetgolfwereld, speelt bij meerdere verenigingen en vertegenwoordigde Nederland op maar liefst elf Europese kampioenschappen. "Ik ben al actief sinds 1977, maar als ik een bal niet precies goed raak, kan ik nog steeds flink balen. Je weet precies hoe je een bal moet raken en onze banen hebben voor ons geen geheimen, dus als het dan even niet lukt is dat altijd vervelend. Ik kijk daarnaast wel met een ontzettend goed gevoel terug op de EK-deelnames. We zijn onder meer in Zweden, Hongarije en Duitsland geweest. Dat zijn toch ervaringen om nooit te vergeten."

Midgetgolfers uit Venray mikken met grootste precisie


Rijke historie

Volgens Engels en Van der Haghen heeft MGC Venray een rijke historie. "Ik denk dat er in totaal vijf leden het Europees kampioenschap hebben bereikt. Dat is toch wel bijzonder."

In al die jaren heeft Engels dus veel van Europa gezien en daarnaast heeft hij een aardige midgetgolfballenverzameling aangelegd. "Ik denk dat ik zo'n 900 ballen heb verzameld in al die jaren. Je hebt ook wel veel verschillende ballen nodig. Ik denk dat ik vijftien verschillende soorten ballen gebruik op achttien holes. Iedere bal stuitert net wat anders en dat kan grote verschillen opleveren."

Midgetgolf leeft als sport niet meer bij de jeugd. Hoewel er bij menig pannenkoekenrestaurant of camping gemidgetgolft kan worden, sluiten jongeren zich niet aan bij een vereniging. "We hebben dat wel een tijdje geprobeerd, maar het is lastig om jongeren te binden. Ik denk dat er bij de Nederlandse midgetgolfbond nog maar zo'n tien jeugdleden zijn. Als een groepje jongeren zich meldt, dan is dat natuurlijk leuk, maar we gaan geen campagne meer voor voeren."

Dat MGC Venray nog maar twaalf leden heeft deert het duo vooralsnog niet. "We zijn een groep enthousiastelingen en kunnen nog wel een paar jaar spelen. Toch kan het nooit kwaad om wat nieuwe aanwas te generen. Het is altijd goed om vers bloed te krijgen binnen de vereniging."

MGC Venray zag het levenslicht bij Vlakwater in 1970. Daar was de vereniging gevestigd tot 1985. "Toen sloeg het noodlot toe en na een fikse brand bij Vlakwater moesten we vertrekken. We konden toen bij Paschalis terecht en later bij Buitenlust. Bij de laatste moesten we in 2007 vertrekken en toen zijn we uiteindelijk na een paar jaar bij Servatius naar de minicamping in Heide gegaan. We zijn absoluut niet van plan om hier ooit nog te vertrekken. Het is een geweldige locatie en daar zijn we erg trots op."


De buitencompetitie start, als alles volgens plan verloopt, weer in april. Het duo hoopt dan ook weer te kunnen spelen in wedstrijdverband. "We missen het natuurlijk wel, het is een grote hobby en die beoefenen we graag weer, maar ik begrijp heel goed dat het nu niet mogelijk is. We dienen ons net als alle andere sporten aan de regels te houden."

Afbeelding