Venray moet het per 1 april zonder huisartsenpost doen

VENRAY | Venray heeft vanaf 1 april volgend jaar geen huisartsenpost (HAP) meer. Dat heeft Raad van Bestuur van de Noord-Limburgse huisartsencoöperatie Cohesie eind vorige week besloten.


Hiermee zegt het Cohesie-bestuur het advies over te nemen dat door de leden 26 oktober werd uitgesproken tijdens de algemene ledenvergadering. Op 26 oktober besloten de leden om nog maar met één in plaats van twee HAP's te gaan werken. Het bestuur besloot om Venray te sluiten te faveure van de HAP in Venlo die bij het VieCuri-ziekenhuis in ondergebracht. Alle belanghebbenden zijn meteen na het besluit op de hoogte gebracht. Cohesie, waarbij 105 huisartsen zijn aangesloten, gaat met hen gesprekken om na te gaan wat dit voornemen voor hun organisatie betekent en welke knelpunten mogelijk ontstaan. Na dit proces van afstemming volgt een definitief besluit. "Het werken vanuit een centrale spoedpost in Venlo genoot een duidelijke voorkeur bij de huisartsen met 82 procent voor en 18 procent tegen", legt bestuursvoorzitter Leo Kliphuis uit. "Als Raad van Bestuur volgen we dit advies en nemen dit over als voorgenomen besluit.” Cohesie zegt dat sluiting van de huisartsenpost in Venray geen gevolgen heeft voor de reguliere huisartsenzorg in de dagpraktijken in Venray.


Wim De Schryver (VVD-commissielid en apotheker) is woedend over het besluit. "Naar de overtuiging van VVD Venray speelt slechts één werkelijke afweging een rol: De huisartsen in Noord-Limburg hoeven dan minder diensten te draaien. Alle andere argumenten vallen in het niet bij deze hoofdaanleiding." De Schryver vindt dat Cohesie wensen, vragen en opmerkingen van de inwoners van Horst en Venray, gesteund door de respectievelijke raden en colleges, naast zich neerlegt. "De vertegenwoordiging van patiëntenverenigingen worden totaal genegeerd.


Lees verder op pagina 10.