Het duel tussen Leunen en SVOC'01 was op zondag 11 oktober een van de laatste wedstrijden.
Het duel tussen Leunen en SVOC'01 was op zondag 11 oktober een van de laatste wedstrijden. Foto: Rikus ten Brücke

Amateurvoetballers naar Plan B

Venray | De laatste amateurvoetbalwedstrijden werden gespeeld op zondag 11 oktober. Daarna gooide de snelle verspreiding van het coronavirus roet in het eten en werd de amateursport opgeschort door het kabinet. In 2020 worden er sowieso geen wedstrijden meer gespeeld en voetbalbond KNVB heeft nu een plan opgesteld om het amateurvoetbal in januari 2021 weer te hervatten.


De KNVB hoopt dat er in het weekeinde van 16 en 17 januari weer gevoetbald kan worden in de diverse amateurcompetities. Mocht die opzet slagen, dan zouden de competities alsnog helemaal worden uitgespeeld ondanks corona. Op dit moment mogen alleen jeugdvoetballers in groepsverband trainen.

"Natuurlijk willen we zo snel mogelijk weer veilig wedstrijden voetballen, dat is waarom je lid wordt van een voetbalvereniging. Maar de huidige situatie vraagt om verschillende scenario’s voor de competities en gevarieerde voetbalvormen voor als wedstrijden niet zijn toegestaan. Want we moeten in beweging blijven, zowel voor onze gezondheid als om de verenigingen in leven te houden", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. "Het kabinet kan hierbij helpen door bij het afschalen van maatregelen bijvoorbeeld de groepsgrootte aan te passen voor teamsporten. Een teamsport beoefenen is niet mogelijk in groepjes van twee of vier. We trainen op anderhalve meter afstand veilig in de buitenlucht en in de zaal. Dat kan prima met 30 man op een groot voetbalveld."

De KNVB bekijkt medio december of het zogeheten Plan B haalbaar is. Een alternatief is om terug te gaan naar halve competities. Met het huidige plan spelen veel clubs wedstrijden doordeweeks en wordt er in juni door gevoetbald en komen bekercompetities te vervallen. Daarnaast komt de nacompetitie volgens Plan B te vervallen voor onder andere het standaardvoetbal en wordt er een aangepaste promotie- en degradatieregeling toegepast.

SV Venray-trainer Frans Koenen hoopt dat hij in ieder geval weer snel kan beginnen met trainen. "We wilden de training weer gaan oppakken in groepjes van vier, maar de nieuwe maatregelen gooiden al voor de eerste training roet in het eten. Ik heb de jongens nu een individueel programma meegegeven. Als we weer mogen voetballen beginnen we weer vanaf nul. Dat is ontzettend vervelend, maar daar heeft iedereen mee te maken."

Belasting

Herstart competitie nu gepland in 16 en 17 januari

Als er veel wedstrijden in korte tijd worden afgewerkt, vreest Koenen voor de belasting van zijn spelers. "Dat wordt een uitdaging, we willen gewoon weer aan de gang. Dan zien we uiteindelijk wel waar het schip strandt. Iedereen heeft te dealen met deze situatie en het is voor geen enkele club makkelijk. Ik vind het niet erg dat we tot en met juni moeten voetballen. Het wordt dan ook weer lekker weer, maar dan komen we misschien in de knel met de veldbelasting. Ook financieel gezien is het lastig voor veel verenigingen. Alles moet op een gegeven moment weer gaan draaien, want de kosten lopen gewoon door en er komt geen stuiver binnen."

Ook SVOC'01-trainer Jeroen Denissen wil weer aan de slag. "Ik denk dat het plan van de KNVB wel realistisch is. We voetballen natuurlijk buiten en we kunnen zeker in trainingssituaties afstand houden. Ik hoop dat we in het begin van het nieuwe jaar weer kunnen gaan trainen. Daarnaast hoop ik dat er ook zo snel mogelijk weer publiek aanwezig mag zijn bij wedstrijden."


Jeugdtrainingen

Denissen wil weer snel beginnen met trainen en mikt op begin januari. "Als we twee weken voor aanvang weer kunnen beginnen met trainen kunnen we ons daarna weer richten op de wedstrijden en voor de punten gaan strijden. Voor nu ben ik vooral bezig met trainingen voor de jeugd van SVOC'01 als de jeugdtrainers daar behoefte aan hebben. Die behoefte is er, dus ik blijf toch lekker bezig."

In totaal zijn in Nederland 1,2 miljoen mensen lid van een voetbalclub en werken er 400.000 vrijwilligers bij de bijna 3.000 verenigingen. De KNVB moedigt verenigingen aan om, ondanks de lastige periode en het stilleggen van de competities, passende (voetbal)activiteiten te blijven organiseren. Hiervoor stelt de KNVB een activiteitenbudget beschikbaar waar verenigingen aanspraak op kunnen maken.

Afbeelding