Afbeelding
Foto: Eigen foto

'Uitstellen operatie heel vervelend'

Venlo | De ziekenhuizen koersen nog steeds op het slechtste scenario qua aantallen coronapatiënten, ondanks de twee weken geleden ingezette nieuwe maatregelen, zei onlangs Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. VieCuri in Venlo ondervindt het aan den lijve. Dinsdagochtend waren er 29 covidpatiënten opgenomen in VieCuri, waarvan er tien op de intensive care lagen, 24 uur later waren er dat 37 waarvan elf op de ic. Voor VieCuri aanleiding een traject in gang te zetten voor het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen. Sinds 1 september zijn zeven coronapatiënten in het Venlose ziekenhuis overleden.


Hoe is het op dit moment gesteld met de afschaling van de reguliere, niet-coranagerelateerde zorg bij het ziekenhuis?

"Door de verwachte toestroom aan coronapatiënten is ziekenhuis VieCuri genoodzaakt om sinds maandag 19 oktober 2020 een deel van de gewone zorg af te schalen. Dit betekent dat een aantal geplande operaties wordt afgezegd als dat medisch verantwoord is. Twee van de tien operatiekamers zullen sluiten, dit treft zo’n tien tot vijftien patiënten per dag. Patiënten die komende maandag of dinsdag een operatie zouden hebben en van wie de afspraak wordt verzet, zijn hierover al geïnformeerd. Het ziekenhuis begrijpt dat het uitstellen van een operatie heel vervelend is en vraagt om begrip", aldus IJsbrand Schouten, lid van de Raad van Bestuur van VieCuri. “Wij vinden dit verschrikkelijk, maar noodzakelijk. In onze regio Noord-Limburg loopt het aantal besmettingen en opnames flink op. Daarnaast is landelijk afgesproken dat ziekenhuizen elkaar helpen en patiënten overnemen als dat nodig is. De les van de eerste golf is dat we de normale ziekenhuiszorg zoveel als mogelijk overeind willen houden. De afspraken op poli’s gaan vooralsnog gewoon door. En uiteraard blijft ook de acute zorg, verloskundige zorg, cardiologische spoedzorg en onze zorg aan patiënten met kanker overeind. Ons algehele ziekteverzuim is niet hoger dan normaal, 4 á 5 procent. Daarmee hebben we 'geluk' als je het vergelijkt met de situatie bij sommige andere ziekenhuizen."


Het ziekenhuis benadrukt dat wanneer je niet gebeld wordt als patiënt, je afspraak gewoon doorgaat. Huisartsen kunnen nieuwe patiënten blijven doorverwijzen.


Heeft VieCuri ook coronapatiënten van buiten de regio opgenomen en hoeveel zijn er dat nu?

"Ja. Landelijk is afgesproken dat ziekenhuizen elkaar helpen en patiënten overnemen als dat nodig is. We doen geen uitspraken over hoeveel patiënten uit een andere regio we overnemen omdat dit echt ‘dagkoersen’ zijn. Een ziekenhuis kan de ene week bijvoorbeeld veel overplaatsingen uit een andere regio krijgen, en de andere week juist zelf moeten overplaatsen. Ieder ziekenhuis in Nederland is dagelijks bezig om de puzzel van vraag en aanbod te managen. Enerzijds gaat het om de capaciteit aan bedden en personeel. En anderzijds om de instroom aan patiënten."


Het aantal ic-bedden met coronapatiënten is bij VieCuri in de achterliggende weken langzaam gestegen. Kan op dit moment ic-zorg worden geleverd die nodig is?

"Onze crisisorganisatie draait weer op volle toeren. Hoewel dit misschien niet voor iedereen zichtbaar is, neemt de druk vanwege corona enorm toe. De uitdaging nu, is een andere dan die in maart en april. Toen lieten we alles uit onze handen vallen. We waren bijna in zijn geheel omgebouwd tot corona-ziekenhuis. Dat willen we nu zeker niet meer. De reguliere zorg moet zoveel als mogelijk overeind blijven. En dat is een grote uitdaging. Het aantal covid-verpleegbedden en aantal IC-bedden is al opgeplust. En verdere opschalingen worden voorbereid. Verder zijn er scholingen geweest om de personele inzet op de IC te kunnen verhogen."

Foto: IJsbrand Schouten, lid Raad van Bestuur VieCuri.