DJ Izzy achter de draaitafel in Feestcafé De Koets.
DJ Izzy achter de draaitafel in Feestcafé De Koets. Archieffoto: Rikus ten Brücke

DJ Izzy achter het fornuis

Venray | De huidige coronamaatregelen, waaronder de sluiting van de horeca, duren zeker tot in december, zei minister Hugo de Jonge (Zorg) dinsdagavond tijdens een persmoment van het kabinet. Het nieuws kwam ook in Venray hard aan. Onder meer in de cultuursector, waar de agenda van bijvoorbeeld DJ Izzy (Izzy Meusen) nog langer leeg blijft: "Ik heb al sinds april bijna geen optredens meer."


Meusen hoopt natuurlijk zo snel mogelijk zijn grote passie weer uit te kunnen voeren. "Ik durf niet te zeggen wanneer ik weer achter de draaitafel sta op een feestje of in de discotheek. Het is afwachten, maar ik ga niet bij de pakken neerzitten en heb van de nood een deugd gemaakt." De dj heeft namelijk de draaitafel verruild voor een plekje achter het fornuis. "Vanaf 1 oktober ben ik gestart met IZ Foods. Op zondag kunnen mensen wokgerechten bestellen en op donderdag falafel. Klanten kunnen de maaltijden bij mij thuis afhalen op een afgesproken tijdstip en ik gebruik gewoon mijn eigen keuken."

De tijdelijke carrièreswitch van Meusen komt niet uit de lucht vallen. "Ik heb vroeger bij de landmacht gewerkt en daar was ik onder meer kok. Koken is een passie en dat kan ik op deze manier mooi uiten."

Toch staat de dj het liefste plaatjes te draaien op een feestje. Hij ziet dan ook onder meer met lede ogen aan dat café De Koets al zeven maanden lang op slot zit. "Ik heb daar twintig jaar gedraaid, dus natuurlijk doet het pijn om dat te zien, maar dat heb ik met alle zaken waar ik heb gedraaid of nog steeds draai. Het is een lastige tijd waar we samen doorheen moeten."


Theaterwereld

Schouwburg Venray is in ieder geval tot 11 november gesloten. Het Venrayse theater loopt vooralsnog niet voor de troepen uit en wacht nog af met het nemen van eventuele nieuwe maatregelen. "We hebben met veel verschillende partijen te maken en willen ook geen zwalkbeleid voeren. Het is allemaal erg grillig op dit moment in de theaterwereld. Wij willen een betrouwbare partij blijven en varen rustig onze koers. Richting 11 november gaan wij onze koers verder bepalen", legt schouwburgdirecteur Paul Franssen uit.

'Voor de crisis zat ik in een flow, nu vooral op de bank'

Ook creatieve duizendpoot Henk Deters heeft 95 procent van zijn optredens zien wegvallen sinds maart. De troubadour uit Ysselsteyn speelt onder meer veel in verzorgingstehuizen en zou afgelopen zomer met Rob van Lieshout het theater ingaan. "In verzorgingstehuizen zijn ze vanzelfsprekend erg huiverig in de coronacrisis. Vorige week heb ik nog wel een optreden gehad in een verzorgingstehuis. Ik heb een transparant scherm aangeschaft waar ik dan achter ga staan en ik heb gezongen met een gelaatsbeschermer. Het is in ieder geval fijn om mensen weer te zien genieten van muziek."

Deters zag dus ook het grootste deel van zijn omzet verdampen. "Ik werkte eerst drie dagen op kantoor en was twee dagen met mijn eigen bedrijf HenkAmuseert bezig. Inmiddels zijn dat vier dagen op kantoor geworden. Ik werk bij Rovadi in Ysselsteyn. Daarnaast wil ik toch wel muziek blijven maken en liedjes blijven schrijven. Als is de motivatie soms ver te zoeken. Voor deze crisis zat ik een positieve flow en nu zit ik vooral op de bank. We houden ons vast aan de gedachte dat we uiteindelijk weer samen kunnen zijn."

Afbeelding