Afbeelding
Foto: eigen foto

Leskist archeologie Venrays Museum

Venray | Onlangs hebben kinderen van de groepen 1, 2 en 3 van basisschool De Brink in Melderslo hun project over het verleden succesvol afgerond. De kinderen gingen op zoek naar het verleden door in de grond te gaan graven.


In de grond is namelijk veel over de geschiedenis te vinden. De leerlingen vonden een kist met gereedschap én een brief van een archeoloog. Die vroeg aan de vinder van de kist goed op de spullen, voorwerpen en vondsten te letten want hij moest op reis. De leerlingen hebben vervolgens rondom basisschool De Brink in Melderslo meerdere voorwerpen gevonden. Zij borstelden deze netjes schoon, deden ze in zakjes, vermelden daarop de vindplaats, datum, naam van de vondst met omschrijving en tekenden de plaats van de vondst nauwkeurig in op een plattegrond. De kinderen ordenden daarna de voorwerpen en vondsten en bespraken onderling wat ermee gedaan zou kunnen zijn.

De kinderen waren enthousiast over hun rol als amateur- archeoloog. Ook de docenten van de school waren enthousiast. Vanwege de corona maatregelen kon Hay Strijbos, lid van de Archeologische Werkgroep Venray van het Venrays Museum, niet zelf de kinderen bij dit project begeleiden, maar hij had op vakkundige wijze zijn kennis overgebracht naar docenten van de basisschool.


Project

Bij het project werd gebruik gemaakt van de leskist archeologie van het Venrays Museum. De leskist is door de Archeologische Werkgroep Venray speciaal gemaakt voor gebruik door onder andere basisscholen. De kist kan gereserveerd worden door een berichtje te sturen naar info@venraysmuseum.nl Na ontvangst neemt de Archeologische Werkgroep Venray contact op met de basisschool om o.a. de begeleidingsmogelijkheden te bespreken.

Afbeelding