Afbeelding
Foto: Persfoto

Project Boeren en Buren ten einde

VENRAY | Aan het unieke project Boeren en Buren is woensdagmiddag in de gemeente Venray een eind gekomen. Met het weghalen van het laatste meetbuisje (dat gebeurde symbolisch aan de Spurkterdijk 7 in Venray, red. ) zijn de laatste meetgegevens verzameld. Het RIVM gaat de data analyseren en er een rapport over opstellen.


In het samenwerkingsproject Boeren en Buren (provincie Limburg, gemeente Venray, verschillende boeren en omwonenden en het RIVM hebben elkaar daarin gevonden) werd een jaar lang de luchtkwaliteit in Venray op verschillende manieren gemeten.

Het project is in eerste instantie in gang gezet door Gezond Leefmilieu Venray, dat vele vrijwilligers voor het project leverde.

"GLV maakt zich ernstige zorgen over de luchtkwaliteit in Venray", zegt GLV-bestuurslid Mia Wegh uit Leunen.

"Dat heeft natuurlijk alles te maken met de grote veedichtheid in Venray, dat de kippen- en varkenshoofdstad van Nederland is. In het verleden deden mensen weleens op eigen houtje metingen. Maar daar kun je verder niets mee. GLV wilde dat serieuzer aanpakken. Na een eerste gesprek met de gemeente ging de bal aan het rollen en kwam dit project uit de bus. Er is al meer belangstelling getoond uit het land. Zoals uit Leersum en Cuijk die er ook mee willen beginnen."

De metingen gebeurden met behulp van fijnstofsensoren die in directe verbinding stonden met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM leverde ook speciale buisjes en ophangsystemen om de stikstof- en ammoniakconcentraties te kunnen meten.

Over de gemeente verspreid hingen zo'n twintig stikstofdioxidebuisjes en 38 ammoniakbuisjes die allemaal door vrijwilligers onder leiding van het RIVM waren opgehangen.

De buisjes werden regelmatig vervangen door dezelfde vrijwilligers die elk een bepaalde regio voor rekening namen. In de loop van volgend jaar wil het RIVM de meetresultaten op een rijtje hebben staan.

GLV meldt meer belangstellenden voor uniek project

"De buisjes hingen vooral in de zogenaamde overbelaste gebieden van Venray, die als zodanig zijn geclassificeerd door de gemeente", legt Wegh uit. "Die gebieden zijn Oirlo, Ysselsteyn, Veltum en de Scheiweg in Leunen. In het project Boeren en Buren is daarnaast ook gemeten op verschillende plekken in de nabijheid van de A73 en in het centrum van Venray."

Begin volgend jaar komt er ook een geur-app beschikbaar. Die app is op verzoek van GLV ontwikkeld door het RIVM in samenwerking met Ordina.

Op die manier kunnen deelnemers aan het project Boeren en Buren geurhinder en overlast melden aan het RIVM. De meldingen zullen niet alleen gerelateerd zijn aan de veehouderij, maar ook aan het verkeer, industrie en houtstook.


Foto: Mia Wegh van Gezond Leefmilieu Venray (GLV) verwijdert voor de laatst keer een meetbuisje in verband met het project Boeren en Buren. Het buisje gaat naar het RIVM voor onderzoek.