College houdt brief over De Peel achter de hand

VENRAY | De brief die het Venrayse college naar buurgemeenten zou sturen om in te stemmen met de kosteneffectenanalyse (KEA) over de openstelling van vliegveld De Peel, is niet verzonden. D66, VVD en ProVenray zetten vraagtekens bij de KEA.


Door Henk Baltussen


De fractievoorzitters van de acht politieke partijen kozen tijdens het presidium van 12 oktober niet voor een MKBA (maatschappelijke kosten-batenanalyse) met het oog op de voorgenomen heropening van vliegbasis De Peel, maar voor het uitvoeren van een KEA. Grofweg gezegd schetsen beide analysevormen de impact op de omgeving bij hernieuwde ingebruikname van De Peel. De fractieleiders gingen tevens akkoord met het voorstel van de burgemeester om namens de raad een brief te sturen naar de overige gemeenten met het verzoek zich aan te sluiten bij de uitvoering van een KEA. Die omliggende gemeenten zijn Boxmeer, Sint Anthonis, Deurne en Gemert-Bakel. MKBA-expert Walter Manshanden zei eerder in deze krant dat kiezen voor een KEA ook kiezen voor openstelling van de vliegbasis inhoudt. Bij een MKBA is volgens Manshanden nog geen sprake van definitieve heropening.


Tijdens het presidium van maandag gaven Daan Janssen (D66), Bas Künen (VVD) en Joep Gielens (ProVenray) aan bij nader inzien toch vragen te hebben bij de KEA. De drie willen graag meer verdieping zien voordat het proces wordt voortgezet. De drie kwamen met vraagtekens te zitten door een schriftelijke uiteenzetting van raadslid Theo Zegers (D66) over de analyses. In zijn schrijven refereert Zegers aan de infoavond over De Peel waarbij expert Elisabeth Ruijgrok van Bureau Witteveen en Bos aanwezig was. Zij gaf tekst en uitleg over MKBA en KEA, zodat college en raad de juiste keuze konden maken. Zegers stelt dat Ruijrok geen concreet advies voor een MKBA of KEA gaf.

Vraagtekens bij fracties over uitvoering analyse vliegbasis De Peel

Tevens hoorde Zegers haar zeggen dat ze geen definitief advies kon geven omdat ze niet genoeg bekend was met de huidige geluidsruimte van De Peel. Ook wist ze niet dat de vliegbasis een overloop wordt van Volkel. "Daarnaast kun we ons afvragen of het een goede gedachte is om dit onderzoek bij Defensie onder te brengen", vervolgt Zegers. "Natuurlijk hebben zij input te leveren, maar het is aannemelijk dat het doel dat zij nastreven invloed kan hebben op de uitwerking van het onderzoek." Hij refereert daarbij aan het gezegde 'de slager keurt zijn eigen vlees'. "Het gaat om het belang van onze inwoners en die van de buurgemeenten. Het zou goed zijn als wij daarvoor de verantwoordelijkheid nemen en het resultaat ook zullen dragen." Zegers stelde voor om bij deskundigen duidelijkheid te verkrijgen.
Janssen, Künen en Gielens hebben de uiteenzetting van Zegers ter harte genomen. De opmerkingen en vragen legt burgemeester Winants voor aan Ruijgrok. Haar wordt gevraagd specifiek naar de Venrayse situatie te kijken.