Vervolg pagina 5

'Verdwijnen van zorg in de buurt is niet in getallen uit drukken'

Venray | De Schryver wijst ook op de gevolgen als de huisartsenpost in Venray sluit.


"Inwoners van bijvoorbeeld Vredepeel, Merselo of Ysselsteyn zijn straks aangewezen op de HAP Venlo. Die inwoners kunnen niet naar de HAP's in Deurne of Boxmeer, die veel dichter in de buurt liggen. Het is maar de vraag of de politiek hier wel iets mee kan. Als je de landkaart van HAP's in Nederland erbij neemt, dan is het duidelijk dat als de huisartsenpost in Venray kan en mag sluiten, de helft van de HAP's in Nederland wel dicht kan. Het zou goed zijn als de voorgenomen sluiting in Venray landelijke reuring veroorzaakt."

In 2019 kwamen er in de avonden door de week gemiddeld tien mensen naar de HAP in Venray en werd gemiddeld één visite gereden. In het weekend waren dit per dag tussen 8.00 uur en 23.00 uur zo'n 45 consulten, wat neerkomt op gemiddeld drie visites per uur. Dit met een bezetting van twee huisartsen en een aparte auto met een visite-assistent en een tweetal medewerkers. In deze aantallen zitten volgens Cohesie ook patiënten uit Horst aan de Maas voor wie het qua afstand niet uitmaakt of ze naar Venlo of Venray moeten rijden.

Voor Cohesie is het acceptabel dat 90 procent van de inwoners van het werkgebied van de huisartsenpost binnen een half uur per auto de huisartsenpost bereikt. Voor inwoners van Vredepeel duurt een HAP-trip naar Venlo iets meer dan een half uur.


Leo Kliphuis, bestuursvoorzitter van Cohesie, begrijpt de onrust in Venray. “Wij snappen heel goed de sentimenten die leven in Venray bij de gemeente en haar inwoners. Het is voor ons allemaal uitermate invoelbaar. Juist dat maakt het komen tot een besluit ook zo moeilijk. Maar dat neemt niet weg dat er toch besluiten genomen moeten worden op basis van argumenten en niet op basis van sentimenten.”

Richard Bruins, huisarts in de wijk Veltum, spreekt van een bittere pil als de HAP in Venray dichtgaat. "Het is al langere tijd duidelijk welke kant het op zou gaan. De keuze was maandag niet om voor Venlo of Venray te kiezen, maar voor twee of één huisartsenpost. Dat het de HAP in Venlo zal worden, is logisch. De huisartsenpost zit daar aan een contract vast en ligt bij het ziekenhuis. Maar de verbeteringen die het bestuur aangeeft met één HAP trekken we hier in Venray in twijfel. Cohesie wil een palliatief team opzetten. Een team dat specifiek terminale patiënten hulp verleent. Daarvoor zijn ook huisartsen nodig die onttrokken worden aan diensten. Om die mensen te krijgen wordt een HAP gesloten als wisselgeld. Maar ik twijfel of dat ten goede komt aan de zorg. Huisartsen doen die palliatieve zorg al zoveel mogelijk zelf. Dat team is er nog niet, maar kan pas worden opgezet als er een HAP sluit. Dan volgt er nog een pilotfase. Sluiting van de HAP in Venray is zonder meer een verdere verschraling van de zorg in Venray. Let wel, voor jonge gezonde mensen is het geen onoverkomelijkheid als ze naar de HAP in Venlo moeten. Dat is het wel voor kwetsbare ouderen en mensen met mobiliteitsproblemen. Daarbij is er ook nog zoiets van gevoel van zorg dat in Venray verdwijnt. Zorg in de nabijheid die er niet meer is, dat is niet in getallen uit te drukken. Dat is de frustratie van veel mensen. We schieten door, zoeken steeds meer de grenzen binnen de gezondheidszorg op en boeten zodoende met kwaliteit in."

'HAP Venray als wisselgeld voor nieuwe palliatief team in de regio'

Goed beschouwd heeft Venray al geen huisartsenpost meer. Vanaf april van dit jaar is de HAP in MC De Wieënhof ingericht als coronapost. Dat wil zeggen dat alle coronapatiënten uit Noord-Limburg in Venray worden behandeld. Ook die uit Venlo. Daar staat tegenover dat alle Venrayse patiënten waarbij geen corona vermoed wordt nu al verwezen worden naar Venlo. Cohesie gaat ervan uit dat deze situatie in verband met huidige landelijke situatie rondom covid-19, voorlopig niet zal veranderen.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond gaf wethouder Anne Thielen een reactie op de uitkomst van de algemene ledenvergadering van Cohesie. Ze toonde zich teleurgesteld over de uitkomst. "Cohesie gaat eraan voorbij dat inwoners hier minder zorg gaan krijgen. De Raad van Bestuur gaat verder met de sluiting van de huisartsenpost. Ze komen er ook nog met ons over te spreken. Ben heel benieuwd hoe ze dat met u (gemeenteraad, red.) en de inwoners gaan bespreken. Want dat moet ook volgens de regels. Wij rusten niet en gaan ook nog het gesprek aan met de zorgverzekeraar. We willen het fijne ervan weten hoe de zorgverzekeraar hierin staat. Tevens hebben we de Nederlandse Zorgautoriteit gevraagd of Cohesie wel aan de zorgplicht voldoet als de huisartsenpost in Venray sluit. Dat wordt nu onderzocht. We houden u op de hoogte."