Afbeelding
Foto: Rikus ten Brucke

Vuurdoop Dupont als wethouder in roerig Meerssen

OOSTRUM | Rein Dupont (CDA) uit Oostrum wordt één van de twee nieuwe wethouders in de gemeente Meerssen. Samen met Gerrard IJff (PvdA) uit Roermond moeten ze als 'wethouders van buiten' op de eerste plaats de rust terugbrengen in de Zuid-Limburgse gemeente.


Door Henk Baltussen


Voor de 62-jarige Dupont is het de eerste keer dat hij op het wethouderspluche plaatsneemt. Om dat te kunnen doen geeft hij zijn zetel in het bestuur van Waterschap Limburg per direct op en de nieuwe Participatieraad Venray moet op zoek naar een nieuwe secretaris. "Natuurlijk ben ik bekend met de situatie in Meerssen. Er staan ons inderdaad enkele opdrachten te wachten. Allereerst moet de rust in de ambtelijke organisatie terug en er dient een sluitende meerjarenbegroting te komen. Daar wordt al hard aan gewerkt. En dan is het uiteraard belangrijk een routekaart uit te stippelen hoe Meerssen verdergaat in de toekomst. Als zelfstandige gemeente, samen met Maastricht, samen met een andere gemeente?"

In Meerssen stapten eind september alle drie de wethouders op nadat de gemeenteraad zich had uitgesproken tegen herindeling met Maastricht.


Volgens het drietal kon samengaan met Maastricht niet langer meer worden uitgesteld omdat Meerssen anders 'kapotbezuinigd' zou worden. Het was voor Meerssen wel een optie om ambtelijk met Maastricht samen te gaan werken. Die mogelijkheid werd echter door de gemeenteraad van de provinciehoofdstad van tafel geveegd. Om uit de crisis te komen en partijbelangen daarbij niet mee te laten wegen, werd besloten om twee wethouders van buiten Meerssen aan te trekken.

In de gemeente Meerssen verdeelt de politiek in totaal zeventien zetels. KIJK!!!, CDA, Lokaal DNA en Focus hebben met elf raadsleden een meerderheid, de oppositie met Brug-M en Het Origineel is goed voor zes zetels.


Dupont is door het CDA benaderd om in Meerssen aan de slag te gaan. De inwoner van Oostrum gaat op neer pendelen en verhuist niet. Dupont: "In 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dat zal waarschijnlijk meteen een soort referendum worden met het oog op de toekomst van Meerssen. Dan komt er een nieuw gemeentebestuur, ben ik 64 jaar en zit mijn taak er ook meteen op. Dit zou wel eens mijn laatste grote uitdaging kunnen zijn."