De Columbiaan Alvaro Hodeg won vrijdag 16 augustus 2019 in Venray de BBT-etappe.
De Columbiaan Alvaro Hodeg won vrijdag 16 augustus 2019 in Venray de BBT-etappe. Archieffoto: Henk Lammen

BBT: 'Positief effect op Venray'

VENRAY | Burgemeester en wethouders van Venray zijn trots om een evenement als de BinckBank Tour (BBT) binnen de muren te hebben. 'Het evenement heeft een positief effect gehad op Venray wat betreft exposure en beleving, maar tevens is er ruimte voor verbeterpunten'. Dat is kort de conclusie van het college, dat een evaluatie schreef over de wielerwedstrijd die Venray in 2017, 2018 en 2019 op bezoek kreeg.


Op 23 april van dit jaar besprak de commissie Leven het evaluatierapport van Stichting Wielerpromotie Venray (SWV), organisator van de BBT in Venray. Enkele fracties zoals de PvdA, Samenwerking Venray en de SP uitten toen fikse kritiek op dat rapport dat vooral lovend was. Enkele commissieleden vonden de evaluatie van SWV 'beneden alle peil'. Ze misten in die evaluatie onder meer een overzicht van de kosten en baten vanuit de gemeente, over verkeerstechnische problemen en wat het voor Venray eigenlijk nu oplevert. Het college zegde toe een reactie te geven op het SWV-rapport en te beschrijven hoe de collegeleden de BBT ervaren hebben en welke signalen van verschillende partijen ontvangen zijn. Wat het voor de horeca heeft opgeleverd en of ondernemers omzetschade hebben geleden, daarover staat nauwelijks iets in het rapport. Wel dat het de horeca een 'positieve impuls' gaf en dat er elk jaar wel enkele klachten van belanghebbenden waren. Wat die klachten behelsden is onduidelijk. Op wat incidentele verkeersophopingen na in verband met afgesloten wegen verliepen alle edities volgens het college zonder noemenswaardige incidenten. Het college zegt in de evaluatie dat op het onderdeel verkeersmaatregelen verbeterpunten te behalen zijn in eventueel toekomstige edities. Bijvoorbeeld op het onderdeel bebording van omleidingsroutes. Die borden waren in sommige gevallen te klein om op te kunnen vallen bij bestuurders van voertuigen. Komt de BBT in de toekomst weer naar Venray, dan zet het college de expertise van interne verkeersdeskundigen in om de verkeersmaatregelen beter te organiseren.


Op financieel vlak moest de gemeente Venray elk jaar een tekort inboeken. In 2017 was er aanvankelijk een overschot van 3000 euro op de begroting. Doordat de SWV dat eerste jaar voor onverwachte kosten kwam te staan (op het parcours moesten veel zaken worden aangepakt in verband met de veiligheid, red.) verleende de gemeente Venray een subsidie van 25.000 euro. Waardoor de begroting plotseling met rode cijfers 22.000 euro aangaf. In 2018 was het tekort voor Venray 2500 euro, in 2019 560 euro, wat over drie jaar gezien een negatief totaalbedrag oplevert van 25.060 euro.

De evaluatie wordt donderdag 26 november in de commissie Leven besproken. Hoe het nu verdergaat met de Binck Bank Tour in Venray, staat in de sterren geschreven. Het college spreekt voorzichtig over toekomstige edities, maar hoe kijkt de gemeenteraad ertegenaan?


Ook voor Stichting Wielerpromotie Venray staan volgens voorzitter Maurice Ambaum nog veel vragen over. "De coronacrisis heeft veel roet in het eten gegooid. De BinckBank Tour kon wel doorgaan, maar in aangepaste vorm. In dat nieuwe schema paste Venray niet. Achteraf gezien was dat een geluk bij een ongeluk, want in Nederland was de BinckBank Tour dit jaar niet welkom vanwege covid-19. Aan de andere kant is het een geweldig mooie en spannende ronde geworden. Wat in elk geval kan worden geconcludeerd is dat de BinckBank Tour Venray uitstekend op de wielerkaart heeft gezet. Zelfs in het onlangs gepubliceerde Limburgs Wielerplan 2020-2025 staat Venray vermeld. Het is niet zo dat het wielrennen in Limburg zich alleen maar in de heuvels afspeelt. Het zou zonde zijn als Venray als etappeplaats van de Nederlands-Belgische wielerkoers verloren zou gaan. Daarbij hebben we de steun van de gemeente en provincie hard nodig. Harder dan voor de coronacrisis. Bedrijven zullen minder happig zijn om te sponsoren. We merken dat het financieel steeds moeilijker wordt om rond te komen. En wat doet de coronacrisis. Het zijn onzekere tijden. In mei vergaderde de stichting voor het laatst, in november komen we weer bijeen. De intentie om door te gaan is er, maar kan het ook?"

Afbeelding