Einde in zicht HAP Venray

VENRAY | Waar Venray voor vreesde werd maandagavond werkelijkheid. 82 procent van de 105 Noord-Limburgse huisartsen wil dat in de regio één huisartsenpost openblijft. Dat betekent vrijwel zeker dat de HAP Venray op slot gaat.


Dat is de uitkomst van de algemene ledenvergadering die de Noord-Limburgse huisartsencoöperatie Cohesie maandagavond via internet hield. In totaal stemden van de 105 huisartsen die bij Cohesie zijn aangesloten, er zeventien (waarschijnlijk allemaal werkzaam in Venray, red. ) tegen. Enkelen brachten hun stem bij volmacht uit.

Het bestuur van Cohesie, dat terug wil van twee naar één huisartsenpost in de regio Noord-Limburg, geeft aan binnen twee weken een definitief besluit te nemen over de sluiting van de Venrayse vestiging.

Het bestuur denkt met één HAP-locatie betere kwaliteit te kunnen leveren met spoedzorg en personeel en geld dat met sluiten van een HAP wordt uitgespaard kunnen worden ingezet voor het verbeteren van zorg. Ook het feit dat veel minder patiënten de weg naar de huisartsenpost in Venray weten te vinden dan naar Venlo, is voor Cohesie aanleiding een HAP te sluiten.

Wim De Schryver, apotheker, eigenaar van Pahrmactief en VVD-commissielid, volgt de ontwikkelingen rond de huisartsenposten op de voet. Hij kent de ins en outs en is niet verrast door de uitslag. Maar de uitkomst van de vergadering doet hem veel pijn. "De argumenten van het bestuur kloppen ook niet. De huisartsenpost zou te weinig aanloop hebben. Daar is Cohesie zelf verantwoordelijk voor. Bel je de huisartsenpost voor hulp dan word je bijna als vanzelf naar Venlo doorverwezen. Zo creëer je natuurlijk je eigen gelijk. Dat het bestuur al binnen twee weken duidelijkheid geeft, is onbegrijpelijk. Na de stemming zou nog onderzoek volgen en stakeholders zouden worden bevraagd. Ze doen gewoon niet wat ze zeggen. Dat is een professionele organisatie als Cohesie onwaardig. Wat mij betreft gaan we er met z'n allen strijdvaardig tegenaan. Want het is natuurlijk erg vreemd dat Cohesie de belangen van de inwoners naast zich neerlegt."

Lees verder op pagina 7.