Hasret Sivridag (links) en Elyse Schotborg (midden) overhandigden dinsdagmiddag de eerste maaltijd namens de stichting Landweert Leeft.
Hasret Sivridag (links) en Elyse Schotborg (midden) overhandigden dinsdagmiddag de eerste maaltijd namens de stichting Landweert Leeft. Foto: Antoon Jeuken

Driegangendiner bij de voordeur

Venray | Zo'n veertig ouderen en alleenstaanden ontvingen dinsdag een warme maaltijd uit handen van stichting Landweert Leeft. Normaliter komen deze mensen samen in wijkcentrum 't Stekske, maar dat is door het coronavirus onmogelijk.

"Deze mensen zijn allemaal deelnemers van Samen aan Tafel", legt Cor van Dijk, voorzitter van Landeweert Leeft, uit. "Veel ouderen hebben nauwelijks nog contacten en zitten opgesloten tussen vier muren. Dankzij Samen aan Tafel ontmoeten ze elkaar en konden ze lekker samen eten. Dat is nu helaas tijdelijk onmogelijk."

Toen het kabinet op zondag 15 maart om 18.00 uur onder meer de horeca en scholen sloot om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, genoten ouderen in 't Stekske enkele uren eerder nog van een lunch. Het bleek de laatste activiteit van Landweert Leeft voor de intelligente lockdown. "We zijn daarna begonnen met het bezorgen van de maaltijden. De maaltijden worden bereid door Culinair Creatief en wij mogen ze bezorgen. Tot aan de voordeur. We hebben sinds maart één keer samen kunnen eten volgens de richtlijnen van het RIVM."

Op 24 november gaat Van Dijk samen met enkele andere vrijwilligers van stichting Landweer Leeft opnieuw maaltijden bezorgen bij ouderen. Afgelopen dinsdag kreeg de stichting hulp van vier leerlingen van het Raayland College in Venray. De brunch die de stichting regelmatig organiseerde gaat voorlopig niet door. "Het belangrijkste is dat we nu allemaal gezond blijven. De meeste deelnemers van onze brunch zitten in de risicogroep. We nemen als stichting dan ook geen enkel risico."