Op dit schilderijtje uit 1973 is komende vanaf de molen rechts boerderij De Poel  te zien,.
Op dit schilderijtje uit 1973 is komende vanaf de molen rechts boerderij De Poel te zien,. Foto: Venrays Verleden

Venrays Verleden deel tien

Venray | Een mijlpaal binnen de serie Venrays Verleden: tien delen. Sinds het eerste deel in 2003 is dankzij Venrays Verleden een wezenlijke bijdrage aan de plaatselijke geschiedschrijving geleverd: ruim tweeduizend bladzijden veelal nieuw materiaal over vroegere tijden. Dat zegt heel veel over de enorme rijkdom aan gegevens over Venray en omgeving, hier beschreven in een bonte verzameling interessante artikelen. Het Historisch Platform Venray draagt door het ondersteunen van dit initiatief een van zijn hoofddoelstellingen uit: het stimuleren van de geschiedschrijving over Venray.


Het tiende deel uit de serie Venrays Verleden wordt deze week gepresenteerd. Burgemeester Winants neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Vanwege de coronamaatregelen in klein gezelschap. Peel en Maas TV is erbij met enkele interviews op locatie. Die reportage is komende vrijdag om 15.00 en 19.00 uur op Peel en Maas TV te zien (zaterdag en zondag herhaling op dezelfde tijdstippen). Het boek is vanaf komende zaterdag te koop in de boekwinkels Roojboek, Primera en Bruna en het VVV-kantoor in Venray voor 15 euro. En digitaal via secretariaat@historischplatformvenray.nl. Eerdere delen zijn in beperkte mate nog verkrijgbaar. In dit nieuwe deel komen in 232 pagina’s vijftien artikelen aan de orde. Deze keer een klein gedeelte over oude boerderijen in Veltum. Daar woonde onder andere de familie Poels, waaruit Henri Poels zou voortkomen. De grote priester, die in Zuid-Limburg bijna in iedere plaats wel een straat of een school naar zich vernoemd weet. In Venray trouwens ook, mét standbeeld. Daar gaat het in dit artikel niet over: Jan Poels van de Dr. Poelsstraat beschrijft de opeenvolgende generaties in Veltum. Een van de oude boerderijen in Veltum heette De Poel, en daar komt de familienaam vermoedelijk vandaan. We hebben het dan over ruim 550 jaar geleden, al is de zekere koppeling aan de tegenwoordige familie uit de tijd rond 1595. De hoeve lag schuin achter de kapel; nu staat er een jongere boerderij op dezelfde plek. Poels was een echte boerenfamilie, waarvan de zonen uitzwermden over de omgeving om daar hun eigen bedrijven te stichten.

Een van die boerderijen is De Hoebert aan de Langstraat, die in 1975 moest wijken voor de doortrekking van de Westsingel richting Leunseweg. In 1628 komt de naam al voor. Jan Poels uit Veltum trouwde in 1671 met Jenneke de dochter van Peeter Marcellis, alias Op den Hoebert. Zij gingen op De Hoebert wonen, de ouderlijke boerderij van de bruid. Later werd door een huwelijk de naam Verhoeven aan de boerderij gekoppeld, en daarna Volleberg. In 1827, één jaar voor zijn overlijden, verkocht Martinus Volleberg ‘de bouwhof genoemd de Hoebert gelegen in Veltum’ aan de rijke koopman Hendrikus van den Boogaard. Kennelijk verpachtte deze de hoeve aan Peter Koopmans, want in de jaren daarna, in elk geval tot 1874, werd herberg De Hoebert door Peter Koopmans meerdere malen ter beschikking gesteld aan de notarissen Schmitz en Reinders uit Horst om aktes te laten passeren.


Op het afgebeelde schilderijtje uit 1973 ziet men komende vanaf de molen rechts boerderij De Poel. Het werkstuk werd vervaardigd door Martien Jeuken, de jongere broer van de bekende Venrayse kunstschilder Johan Jeuken. Hier wordt de toestand van vóór de oorlog weergegeven. De boerderij is afgebroken en vervangen door het tegenwoordige gebouw. Het schilderijtje is eigendom van Frans Poels, met als speciale vermelding dat ook zijn woonhuis links op het schilderij is afgebeeld. Hij woont dus vlak bij het oudst bekende stamhuis.