De installatie van pastoor Verheggen in Castenray.
De installatie van pastoor Verheggen in Castenray. Foto: Werkgroep Oude Foto RooyNet.

Installatie pastoor Verheggen

Castenray | Castenray kent een Pastoor Verheggenstraat, genoemd naar de eerste pastoor Richard Verheggen (*18-12-1890 Buggenum †10-11-1941 Venray/Castenray).


Op 8 april 1916 werd hij in Roermond tot priester gewijd en in oktober van dat jaar werd hij tot kapelaan benoemd in Ospel. In 1919 volgde zijn benoeming tot kapelaan in Helden, waar hij bleef tot 1932. In dat jaar volgde hij in Castenray rector Kuipers op en was daarmee tevens de laatste rector van het dorp. Want op de laatste zondag van april 1933 werd zowel in de kerk van Oirlo als van Castenray een bisschoppelijk schrijven voorgelezen omtrent plannen tot oprichting van een parochie in Castenray. Dit werd in Castenray met grote vreugde begroet, want vanaf 1804 maakte de Oirlose pastoor hier de dienst uit. Vóór 1804 viel Castenray onder de parochie van St. Petrus' Banden te Venray.

Op 15 augustus 1933 kwam het bisschoppelijk besluit dat de parochie Castenray definitief was opgericht en dat rector Richard Verheggen benoemd werd tot pastoor. Op zondag 10 september vond de plechtige installatie plaats. 's Middags werd de parochieherder bij het patronaat afgehaald en in processie naar de kerk begeleid. Daar kreeg hij van kerkbestuurder Jacobus Geurts de sleutels overhandigd. Na de plechtige kerkdienst werd pastoor Verheggen weer in processie naar het patronaat gebracht, waar een receptie plaatsvond. Op de foto loopt Richard Verheggen (midden) met de stoet van het patronaat naar de kerk. Op de achtergrond het patronaat met daarvoor een door Castenrayse vrijwilligers gemaakte ereboog.

Bijna het hele dorp had onder leiding van het feestcomité meegeholpen om het patronaat en de kerk mooi te versieren. De geestelijken zijn v.l.n.r.: pastoor Verheggen van Blitterswijck, een heerbroer van de nieuwe pastoor; pastoor Richard Verheggen; de Venrayse deken Thielen. pastoor Gerards van Oirlo assisteerde ook bij de kerkdienst, maar is op de foto niet te zien. Rechts staat koster Hubèrt (‘Baer') Kuijpers, de vader van de latere koster Tinus Kuijpers, van organist Handrie Kuijpers en van koordirigent/kapper Sjang Kuijpers. Helemaal links achter de versiering twee vrouwen met een toer, de traditionele hoofddracht van die tijd.

Foto: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep Oude Foto RooyNet.