Vanwege covid-19 vergaderde de gemeenteraad digitaal, burgemeester Winants en wethouder Thielen waren wel in de raadzaal.
Vanwege covid-19 vergaderde de gemeenteraad digitaal, burgemeester Winants en wethouder Thielen waren wel in de raadzaal. Foto: Antoon Jeuken

Schouder aan schouder voor HAP

VENRAY | In een extra raadsvergadering riepen de acht fracties burgemeester en wethouders dinsdagavond op alles in het werk te stellen om de huisartsenpost (HAP) voor Venray te behouden. Zelden waren raad en college het zo eens.


Het voornemen van Cohesie (een coöperatie waarbij alle 105 Noord-Limburgse huisartsen zijn aangesloten) om de Venrayse HAP te sluiten zorgt niet alleen voor een golf van verontwaardiging binnen de politiek. Ook de inwoners hebben er geen goed woord voor over. Dat brengt de SP in beeld met de petitie HAP Venray moet blijven, die op internet kan worden ondertekend. Dat leverde tot nu toe (woensdagmorgen) bijna 2010 handtekeningen op. Opvallend is dat niemand uit Vredepeel, Smakt en Geijsteren tekende.

Terug naar de raad waar dinsdagavond unanieme nijdigheid en daadkracht regeerde. Wethouder Anne Thielen zei de strijdlust van de raad zelf ook te voelen. "Onacceptabel dit. Deze gemeente heeft een HAP nodig. Dat is niet opgelost met telefoontjes en auto's laten rondrijden." Enkele uren na de ingelaste en historische raadsvergadering (waarschijnlijk nooit eerder waren alle Venrayse fracties akkoord met een extra raadsvergadering) gingen Thielen en burgemeester Luc Winants woensdagmorgen in gesprek met het bestuur van Cohesie. "We stellen daarbij alle punten aan de orde die we van de raad meekrijgen." Die punten staan in een raadsbreed gesteunde motie die door het college werd omarmd. De oproep voor 26 oktober in gesprek te gaan met Cohesie, is al uitgevoerd. Maandag 26 oktober houdt Cohesie de algemene ledenvergadering waarin de huisartsen stemmen over sluiting van de HAP in Venlo of Venray. Ook gaf de raad het college de opdracht overleg te voeren met de regiogemeenten, Cohesie en VGZ om sluiting van de HAP Venray te voorkomen. Tevens dient de motie te worden gedeeld met de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Beesel en de uitkomsten van de genoemde overleggen moeten zo snel mogelijk met de Venrayse raad worden gedeeld.

'Vechten tot het bittere eind, sla met de vuist op tafel'

Joep Gielens van ProVenray constateerde dinsdagavond dat na het opheffen van de dienstapotheek en de nacht-HAP de zorg in Venray verder wordt uitgekleed. "Wat kunnen we eigenlijk doen", vroeg hij zich af. "De commerciële partijen in dit zorgstelsel hebben veel te veel macht. In Den Haag moet de macht van de zorgverzekeraars worden gestopt."

In het verlengde daarvan gaf Toon Loonen (CDA) aan dat CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg vragen stelt aan het kabinet over de kwestie. Tino Zandbergen (Venray Lokaal) spoorde het college aan te vechten tot het bittere einde. "Mooi dat de Veltumse huisartsen tegen sluiting van de HAP in Venray gaan stemmen."

Gemeentraad slaat op de trom tegen zorgverschraling

Hierbij refereert Zandbergen aan een brief waarin de artsen van huisartsenpraktijk Veltum een oproep doen aan alle Cohesie-leden, tegen de sluiting van HAP Venray te stemmen. Henk Bisschops (PvdA) schaarde zich achter de woorden van Gielens. "En het is goed dit zo doen, zonder politiek gewin te behalen. Bas Künen (VVD) was bang dat Venray bij noodsituaties achteraan komt te hangen. "Hoe moeten sommige mensen in Venlo komen, wie borgt de belangen van de patiënt en mogen we nog wel voor Boxmeer kiezen?"

Over Boxmeer gesproken, Daan Janssen (D66) keek al vooruit. "We staan schouder aan schouder. Deze motie is geen stok om te slaan maar een knuppel in het hoenderhok. Onderzoek daarom de mogelijkheid om meer samenwerking te gaan zoeken met de HAP in Boxmeer."

Martin Leenders (Samenwerking Venray) stelde voor samen op te blijven trekken. "Om deze ellende te voorkomen. Opnieuw verschraling van zorg mag niet, kan niet. College, sla bij Cohesie met de vuist op tafel."

"Na het sluiten van de nachtapotheek hebben we hier al eerder voor gewaarschuwd", stelde Jan Hendriks (SP). "Dit willen we niet hap-slik-weg accepteren."

Het in beeld brengen van de HAP in Boxmeer door D66, parkeerde Thielen voorlopig. "Wij rusten niet eerder voordat wij er alles aan hebben gedaan om de HAP voor Venray te behouden. Daarna kijken we verder. En voor degenen die verdere acties willen voeren: Vergeet niet dat Cohesie zich in een stelsel bevindt waarin de zorgverzekeraars een belangrijke rol spelen."

Lees verder op pagina 13.