In het geweer tegen ontheffing natuurwet Spurkt

VENRAY | Rien Gottenbos, woonachtig aan De Spurkt op de grens van Smakt en Venray, komt in het geweer tegen de provincie Limburg. Gedeputeerde Staten verleenden onlangs de gemeente Venray ontheffing van de Wet natuurbescherming om de eerste stappen te kunnen nemen voor de aanleg van een nieuw bedrijventerrein mogelijk te maken. Binnenkort meldt Rien Gottenbos zich in Maastricht om bij een provinciale commissie zijn grieven kenbaar te maken.


Door Henk Baltussen


Hij wordt daarbij begeleid door Martin Koenen van het gelijknamige adviesbureau uit Heeze. Met de ontheffing kan de gemeente Venray aan de slag met het slopen van woningen en het rooien van bomen en struiken als eerste aanzet voor de aanleg van bedrijventerrein De Spurkt. Gottenbos is de enige die bij de provincie een bezwaar indiende.

Met die ontheffing kunnen ongestoord nesten en andere verblijfplaatsen van dieren worden verstoord en bosschages, struiken en bomen worden verwijderd. Naar verluidt wordt eind dit jaar of begin volgend jaar begonnen met de eerste sloopwerkzaamheden van woningen in dat gebied.

Op 10 november onderneemt de gemeenteraad een excursie naar de plek waar het bedrijventerrein moeten komen. 's Avonds worden de raadsleden bijgepraat over de ontwikkelingen rondom De Spurkt. Op 15 december neemt de Venrayse gemeenteraad een besluit over het aanpassen van het bestemmingsplan om het bedrijventerrein mogelijk te maken.