Venray Lokaal wil dat het oude postkantoor met de naastgelegen directeurswoning van sloop wordt gered.
Venray Lokaal wil dat het oude postkantoor met de naastgelegen directeurswoning van sloop wordt gered. Foto: Antoon Jeuken

Politieke partijen laten licht schijnen over toekomstige ontwikkelingen in Venray en beoordelen daadkracht van B en W

Crisis, Henkie en Familievarken

VENRAY | Onlangs presenteerden burgemeester en wethouders de plannen voor volgend jaar. Voor een groot deel zijn die al vastgelegd in het akkoord dat de coalitiepartijen CDA, Venray Lokaal en D66 in 2018 na de raadsverkiezingen met elkaar sloten. De speerpunten daarin zijn duurzaamheid, veiligheid en de inclusieve samenleving.


Dinsdag 3 november bespreekt de gemeenteraad hoe het nu eigenlijk is gesteld met die ambities en al die plannen. Tevens venten de partijen tijdens de algemene beschouwingen de eigen standpunten nog eens uit en laten hun licht schijnen over 2021. Peel en Maas maakt voor elk van de acht fracties ruimte vrij voor de meest opvallende (nieuwe) standpunten. Voor volgend jaar trekt het college 131,7 miljoen euro uit om het bedrijf ‘gemeente Venray’ te laten draaien. De jaren 2022 en 2023 laten tekorten zien van 1,2 miljoen en 2 miljoen euro. Er past wel een kanttekening bij wat betreft de coronacrisis. Het college neemt aan dat ‘Den Haag’ zich aan de belofte houdt om dalende inkomsten en oplopende kosten door de coronacrisis ook in 2021 te compenseren. Het college komt dinsdag 3 november met een voorstel om de gevolgen van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Het is nog niet bekend hoe dat eruitziet.

Als eerste laten de drie coalitiepartijen hun licht over 2021 schijnen. CDA, Venray Lokaal en D66 bezetten samen 17 van de 27 raadszetels.


CDA (9 zetels)

- Omdat instanties als gemeenschapshuizen, stichtingen, schouwbrug, sport- en andere vrijetijdsclubs- en -verenigingen volgens het CDA het cement van de Venrayse samenleving zijn, moet er goed worden gekeken hoe dit alles met het oog op de coronacrisis in stand kan worden gehouden. Dat geldt ook voor gezonde bedrijven die buiten hun schuld in de problemen komen.

- Het CDA houdt het college aan de opdracht te zorgen voor voldoende huurwoningen in de dorpen. Mocht Wonen Limburg dat niet willen, dan moet op zoek worden gegaan naar andere partijen. En op het Annapark mogen wat het CDA betreft meer woningen komen. Mits ze in de oude bebouwingen komen die nu worden gerenoveerd.

- Het baart het CDA zorgen dat andere fracties woningbouw in dorpen op slot willen zetten als blijkt dat woningen in stankcirkels van veehouderijen komen te zitten (zoals onlangs in Ysselsteyn bleek, red.). Dat vindt het CDA geen reden om niet te bouwen.

- Nu we het toch over de veehouderij hebben: het CDA stelt dat mestverwerking op de intensieve veebedrijven zelf en op zware industrieterreinen moet kunnen. Duurzame ontwikkelingen van agrarische bedrijven moeten blijven bestaan, voor een nog duurzamere veehouderij. Dat kan volgens het CDA, omdat niet is aangetoond dat mensen die in de buurt van intensieve veebedrijven wonen ongezonder zijn.

- Het CDA wil op meer locaties in Venray arbeidsmigranten huisvesten. Op De Brier in de oksel van de N270 en Leunseweg bijvoorbeeld. En hoe zit het met het innen van toeristenbelasting bij arbeidsmigranten? Het CDA wil hierover duidelijkheid van het college.

- Wat de energietransitie betreft, daarvoor wil het CDA vooral de aandacht vestigen op energiebesparing en met het oog op de veiligheid baart de toenemende drugshandel in Venray het CDA zorgen. ‘Het begint uit de hand te lopen, dat basisschoolleerlingen hierbij worden betrokken is geen uitzondering meer.' CDA opteert voor meer boa's en vindt het een slechte zaak dat speelcoach Henkie in de wijk Brukske al acht jaar niet door de gemeente wordt erkend.

Venray Lokaal (5 zetels)

- Venray Lokaal (VL) is verrast dat binnen het sociaal domein tot 2024 4,1 miljoen euro minder beschikbaar komt. ‘Het verbaast ons dat de gemeenteraad hierover niet eerder is ingelicht’, stelt VL, dat wil voorkomen dat het met nog verdere tekorten wordt geconfronteerd. ‘Bekend is dat een wethouder in Venlo op het niet tijdig informeren politiek gesneuveld is’, klinkt het dreigend.

- VL wil van het college weten wanneer kinderen die speciaal onderwijs nodig hebben (leerlingen van de scholen Focus en Spectrum) op een nieuwe huisvesting kunnen rekenen. VL wil dat het college met een duidelijk tijdspad komt. ‘Ergens in 2021’, vindt de coalitiepartij te mager.

- VL wil meer aandacht voor monumentale gebouwen in Venray. In dat licht moet koste wat kost de sloop van het voormalige postkantoor en de bijbehorende directeurswoning worden voorkomen. ‘Het college moet daartoe stappen ondernemen'.

- Er moet meer worden gedaan om fietsendiefstal tegen te gaan, vindt VL. Vooral hebben dieven het tegenwoordig op elektrische fietsen gemunt. Er dient niet alleen preventief wat te gebeuren, maar ook actief. ‘De aanpak van fietsendiefstal moet bij de politie weer prioriteit krijgen'.

- ‘De stikstofcrisis waar de veehouderij voor een deel debet aan is, heeft nationaal tot nieuw beleid geleid en gaat tal van maatregelen losmaken. Dat zal ook ingrijpende gevolgen hebben voor Venray’, stelt VL, dat vindt dat het college moet ingrijpen om de veehouderij in Venray tot aanvaardbare en draagbare proporties terug te brengen.

- VL wil een werkgroep in het leven roepen die de toeristische infrastructuur onder de loep neemt en met verbetervoorstellen komt.


D66 Venray (3 zetels)

- D66 zet stevig aan: 'We gaan niet een derde keer dezelfde motie indienen, maar het Gouden Leeuwplein moet zo snel mogelijk worden vergroend'.

- Het Raayland College, dat volgens D66 in de lift zit, moet meer door de gemeente Venray worden ondersteund. 'De samenwerking met het Raayland kan intensiever. Bijvoorbeeld door het leggen van verbanden met het maatschappelijk middenveld'.

- D66 wil dat meer energie wordt gestoken om kinderen aan het lezen te krijgen. 'Wat gaat de wethouder daar aan doen?' Het project Bibliotheek op School moet van D66 worden uitgerold.

- Mensen die met armoede te maken hebben kunnen op de website hulpwijzer.venray.nl terecht voor advies. D66 vindt die adviezen beneden peil. 'Zoek een baan met meer salaris', kan volgens D66 niet. 'Is de wethouder bereid dergelijke adviezen aan te passen?'

- Nu er op de locatie Toverbal geen supermarkt komt, zet D66 in op woningen en maatschappelijke voorzieningen op die plek. D66 vraagt het college om dit dat onderdeel te laten uitmaken van de plannen voor Centrum-West die eind dit jaar klaar is.

- Evenals CDA vindt D66 dat er meer woningen op het Annapark mogen komen, mits ze in de bestaande bebouwingen worden ingepast.

- Wat het buitengebied betreft: niet de boeren moeten de belangrijkste richtingbepalers zijn bij de inrichting van het buitengebied. 'De noodzaak om de biodiversiteit en de ecologische waarde te versterken moet prevaleren, alsmede het beheer van water en natuur ten behoeve van de drinkwatervoorziening en klimaatadaptatie'.


De oppositiepartijen (10 zetels):

Samenwerking Venray (4 zetels)

- Er kan weer gebouwd worden maar het bouwen van huurwoningen onder de huursubsidiegrens blijft ver achter, stelt SV. 'Er wordt altijd wel een reden bedacht waarom het niet past in een planontwikkeling. Flauwekul! Laat projecten met bijvoorbeeld sociale huurwoningen voorgaan. Dwing Wonen Limburg woningen te bouwen'.

- SV vindt de Kode Venray een lachertje. 'Er wordt gevochten om het eerste zonnepark te kunnen ontwikkelen', de rest wordt volgens SV niet gestimuleerd. 'Help de Venrayse burger eerst maar eens met besparen van energie'.

- Vrijwilligers moeten op een bepaalde manier financieel worden ondersteund, stelt SV. 'Collegeleden schreeuwen van de daken hoe belangrijk vrijwilligerswerk is en dat vrijwilligers gewaardeerd moeten worden. Maar ze hebben er in de financiële ondersteuning niets voor over'.

- SV eist in 2021 duidelijkheid over de huisvesting voor de scholen De Keg en Coninxhof. En ook voor de speciaal onderwijsscholen Focus en Spectrum geldt dat. 'Dit zijn wij verplicht jegens docenten, ouders en de leerlingen'.

- Dat Venray onderdeel uitmaakt van een logistiek regionaal centrum is prima, zegt SV. Maar dan moet er ook ruime gelegenheid zijn om vrachtwagens te kunnen parkeren. SV wil dat het college dit voortvarend aanpakt.

- Het college heeft volgens SV het streven om met de regio Noord-Limburg 'het belangrijkste en meest aantrekkelijke verblijfsrecreatiegebied van Limburg te worden'. Onzin, zegt SV. 'Heel Limburg moet dat zijn'.


ProVenray (2 zetels)

- PV wil dat het Venrayse college investeert in mensen die door de coronacrisis in de bijstand komen. 'Dit kan door om- en bijscholing naar beroepen die minder kwetsbaar zijn gebleken door de crisis. Bijvoorbeeld naar de zorg, waar nu en de komende jaren een tekort aan mensen zal zijn. Heeft het college hier plannen voor?'

- PV stelt dat bij alle projecten die worden aanbesteed de verplichting wordt opgenomen dat de onderaannemers in Venray moeten worden aangetrokken.

- PV wil dat Venray vooroploopt als het gaat om het 'welzijn en rechtvaardige behandeling van arbeidsmigranten'. Dit zou volgens PV kunnen door afspraken te maken met huisvesters, 'waarbij wonen nadrukkelijk gescheiden wordt van werken'. PV dient hiervoor een motie in waarin wordt aangedrongen afspraken te maken met huisvesters.

- Voor PV moet het afgelopen zijn met het voortdurend uitbreiden van veebedrijven om rendabel te blijven. 'De groei in dierenaantallen heeft niet alleen effect op de luchtkwaliteit, maar tast de natuur in onze omgeving ook aan'. Dat duurzame veebedrijven kunnen bestaan, dat bewijzen Kipster en het Familievarken', geeft PV aan.

- De droogte is deels te wijten aan het ontwateren en leegpompen van het landschap ten behoeve van de landbouw, met een aandeel heeft van 60 procent, zegt PV. 40 procent van de flora dreigt te verdwijnen, dieren worden in hun voortbestaan bedreigd. Wat wordt er in Venray eigenlijk aan gedaan?, vraagt PV zich af.


VVD Venray (2 zetels)

- De VVD erkent dat de coronacrisis veel zand in verschillende motoren heeft gegooid. 'Maar doelstellingen van het college zijn nu zo vaag geformuleerd, dat ze er altijd weer een draai aan kunnen geven dat ze toch zijn gehaald.' Nu heeft volgens de VVD het college juist een kans om 'een efficiënte en effectieve lokale overheid te laten zien die creatief en slagvaardig te werk gaat om zo de inwoners van Venray nog beter te dienen'.

- Het lijkt er volgens de VVD op dat de Vergeten Driehoek in de kern van Venray (waar veel drugsoverlast is) weer vergeten is. De VVD wil dat in 2021 duidelijk is dat de twee coffeeshops uit dat gebied weg zijn. 'Liever nog dat ze buiten de gemeentegrenzen komen te liggen'.

- De VVD wil dat de brandweerkazerne met de bijbehorende brandweerzorg vanuit De Brier wordt verplaatst naar elders in Venray. Daarbij vraag de VVD aandacht voor de politiecapaciteit in Venray. De verdeling in Limburg is ongelijk, dat moet anders vindt de VVD die daarover niets in de programmabegroting terugvindt.

- Van de ambitie om Venray wat betreft duurzaamheid op te laten stomen in de vaart der volken is tot op heden niets terechtgekomen, constateert de VVD.

'Kant-en-klare initiatieven sneuvelden, rechtszaken werden aangespannen en criteria voor opwekking van duurzame energie werden pas later vastgesteld'. Het heeft allemaal nog geen kilowattuur opgeleverd, stelt de VVD, die twijfelt of het college de duurzaamheidsambities in deze collegeperiode nog kan halen.

- Wat de VVD betreft kan het huidige supermarktbeleid de prullenbak in.

'We laten het aan de markt over waar men een buurtsuper, fullservice of discounter wil. Tot op heden lopen plannen spaak omdat beleid opportunistisch wordt gebruikt en niet leidt tot oplossingen maar er juist voor zorgt dat deze gemeentelijk bemoeienis de oorzaak is dat deze dossiers steeds spaak lopen'.


PvdA Venray (1 zetel)

- De PvdA is bezorgd over de ruimte die de bibliotheek na verhuizing naar het oude AH-pand ter beschikking gaat krijgen. 'Die is minder dan we in eerste instantie kregen voorgelegd', stelt de fractie, die wil dat de bieb de taken naar behoren uit moet te kunnen oefenen.

- Moet er nog geld worden vrijgemaakt om de luchtkwaliteit in Venrayse scholen op orde te brengen?, vraagt de PvdA het college. Dit om in verband met de coronacrisis de ventilatie en de luchtkwaliteit van de lokalen en andere ruimten op orde te krijgen.

- 'Wanneer komt nu eindelijk de evaluatie en bespreking van de Binck Bank Tour?' Die vraag stelt de PvdA aan het college omdat al voor de zomer die evaluatie bekend zou zijn. Met evaluatie van de organisatie zelf, gaat de PvdA niet akkoord: 'De slager keurt zijn eigen vlees'. Uit de evaluatie moet blijken of de PvdA nog langer geld voor het evenement beschikbaar wil stellen.

- Met de aanleg van de zogenaamde Derde Ring wordt de overlast van fietsers in het centrum ingedamd. Daarvan is de PvdA overtuigd. Binnenkort wordt het Venrayse fietsbeleid geëvalueerd.

- De PvdA vindt dat Venray niet langer deel mag uitmaken van de ambitieuze Noord-Limburgse club die de titel van Gezondste Regio van Nederland nastreeft. Toen onlangs een fractie aangaf dat 'bouwen in de dorpen het moet winnen van de geur' brak bij de PvdA het lijntje. 'Een bijna historische uitspraak die ons als gemeente ook meteen diskwalificeert om onderdeel uit te maken van de gezondste regio van Nederland'.


SP Venray (1 zetel)

- De SP stelt dat alleen maar meer samenwerken in de regio op het vlak van kunst en cultuur, om minimaal te behouden en waar het kan te versterken, een wel hele magere ambitie is. Hoe worden we dan het bruisende culturele walhalla van de regio?, wil de SP weten.

- Wonen Limburg moet eindelijk eens gaan doen waarvoor het is opgericht, vindt de SP: 'Huizen bouwen en ze vervolgens verhuren'. Huurwoningen verkopen vindt de SP uit de boze. 'Zeker niet als je als woningcoöperatie jezelf als doel stelt om je sociale huurwoningvoorraad te vergroten'.

- De 'uitdijende verdozing van Venray', zoals de socialisten het omschrijven, is ze een doorn in het oog. 'Werkgelegenheid levert het vaak niet veel op. En is dat wel het geval, dan zijn dat meestal arbeidsmigranten die van heinde en verre worden weggeplukt. Het is helemaal doorgeschoten en ontsiert Venray van afstand. Willen we in Nederland meedingen naar de titel van Meest Verdoosde Gemeente van Nederland?'

- De SP wil van het college weten wat Venray met het bomenplan van de provincie gaat doen. Limburg verdeelt een miljoen bomen onder de gemeenten. Het gebruik van landbouwgif moet terug, vindt de SP, omdat het een grote aanslag is op de biodiversiteit. In 2035 wil Venray dit onder controle hebben. Hoe dan?, is de vraag van de SP.

Afbeelding