Overlastgevende asielzoekers in Venray aangepakt

VENRAY/BOXMEER | Venray gaat overlastgevende asielzoekers aanpakken. Dat gebeurt in samenwerking met buurgemeente Boxmeer, Grave en Nijmegen. Er komen onder meer extra boa’s, toezichthouders, coaches en cameratoezicht.


Voor de extra aanpak stelt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid een miljoen euro beschikbaar. Boxmeer, Grave, Nijmegen en Venray krijgen samen 200.000 euro om vier extra handhavers aan te stellen. Die worden ingezet bij de treinen en bussen tussen Venray, Grave en Nijmegen. Ze rijden mee of staan bij haltes en op de stations. Daarnaast houden ze toezicht bij de supermarkten in Overloon. Op zoveel mogelijk plekken zullen ze zichtbaar zijn, laat Boxmeers burgemeester Karel van Soest in verschillende media weten. Hij is furieus over het gedrag van een aantal azc'ers.

Van Soest: "De criminaliteit en overlast worden vaak veroorzaakt door een kleine groep minderjarige asielzoekers uit veilige landen. Driehonderd van hen staan op een speciale TopX-lijst. Zij worden landelijk extra in de gaten gehouden. Zodra ze over de schreef gaan, worden ze zo mogelijk versneld uitgezet. In onder meer Hoogeveen is daarvoor een speciale locatie ingericht." Een 16-jarige Marokkaanse jongen uit asielzoekerscentrum Overloon is vorige week volgens Van Soest 'met stip' op die lijst terechtgekomen. Hij werd in Overloon aangehouden, kort nadat hij tijdens een woninginbraak een 76-jarige dorpsbewoner het ziekenhuis had ingeslagen. Van Soest is het 'spuugzat'. "Ik neem deze zaak zwaar op; wie aan mijn mensen komt, komt aan mij. Bovendien verpesten deze rotzakken het voor de rest. Mensen die vluchten uit onveilige landen willen we graag helpen, maar dit doet het imago van asielzoekers geen goed."

Eerder dit jaar stelden Boxmeer, Grave, Nijmegen en Venray een zogenaamde ketenmarinier aan, die landelijk zicht heeft op de problematiek. "Dat werkt", zegt Van Soest. "Dit voorjaar zijn vijf jongeren uit Overloon verplaatst en worden flink aangepakt."

200.000 euro voor vier extra handhavers

De financiële regeling is onderdeel van een reeks landelijk genomen maatregelen om overlast tegen te gaan. Een overlastgever direct uitzetten tijdens de asielprocedure kan niet, onder meer vanwege internationale regelgeving. Daarom is gekozen voor een aanpak waarbij de overlastgevers dicht op de huid worden gezeten.

Zo zijn er inmiddels vier ketenmariniers aangesteld die gemeenten, de politie, het OM, het COA en andere betrokkenen helpen met de aanpak van overlast.

Ook is er een Top X-lijst, waarop de zwaarste overlastgevers staan, zodat die kunnen worden aangepakt. Het COA kan sinds kort een time-out opleggen als iemand overlast veroorzaakt, waardoor iemand tijdelijk enkel nog sobere opvang krijgt. Daarnaast is de Handhaving- en Toezichtslocatie geopend in Hoogeveen, waar zware overlastgevers naar kunnen worden overgeplaatst.