Groter Havens aanleiding voor stap naar rechter

MAASHEES | Omwonenden van het diervoederbedrijf Havens in Maashees en de provincie Brabant treffen elkaar dinsdag 27 oktober voor de Bossche rechtbank. Geluidsmetingen in verband met uitbreiding van het bedrijf dat midden in het dorp Maashees ligt, blijken niet te kloppen.


Omwonenden rond het bedrijf Havens in het centrum zeggen al jaren ernstige overlast te hebben van geluidshinder van het bedrijf. Het vrachtverkeer bezorgt veel overlast en de laatste uitbreiding en renovatie van het bedrijf leidt tot nog meer geluidsoverlast, vrezen ze. Geluidmetingen door Havens zelf en door de provincie blijken niet te kloppen. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van de rechtbank in Den Bosch.

De onafhankelijke experts onderzochten in opdracht van de Bossche rechtbank of de geluidmetingen en rapporten wel voldoen aan de vergunningen. De conclusies van de experts liegen er niet om, volgens de omwonenden. "Het geluidsrapport van Havens bevat onjuistheden en omissies, de overlast van vrachtwagens op het terrein overschrijdt de vergunningsnormen en structureel worden in de avond en de nacht de geluidswaarden overschreden", stelt Patrick Verstalen namens de omwonenden.


De renovatie en uitbreiding van het bedrijf zouden tot een milieuneutrale uitkomst moeten leiden. Dat is blijkbaar niet het geval. Verstalen: "Je kan het vergelijken met de foutieve rekensommen die over de geluidsbelasting voor het nieuwe vliegveld Lelystad zijn gemaakt. Ook hier is naar een doel gerekend. Wij verwachten dat de rechter de gewijzigde activiteiten van Havens niet als milieuneutraal aanmerkt en het besluit van de provincie vernietigt."

Diervoederbedrijf Havens mag volgens het bestemmingsplan een blok van 175 meter lang en 50 meter hoog bouwen. Bezwaren tegen de bouw van twee silo’s met een hoogte van 50 meter waren er al, maar het nieuwe bestemmingsplan geeft het bedrijf mogelijkheden een veel groter deel van het bedrijf te bebouwen. Omwonenden van met name de Monseigneur Geurtsstraat en de Kalverstraat vrezen niet alleen een slechter dorpsaanzicht, maar ook dat de huizenprijzen zullen dalen, de geluidsoverlast toeneemt, beide straten voor een groot deel van de dag in de schaduw zullen liggen en er meer verkeer vanuit Venray en Vierlingsbeek naar Maashees zal komen.