Stan Steeghs startte een jaar geleden met Topcast Media.
Stan Steeghs startte een jaar geleden met Topcast Media. Foto: fffunctionstudio

Ondernemen in crisistijd

Oirlo | Risico’s horen bij het ondernemen, zo wordt vaak gezegd. Maar midden in crisistijd een nieuw bedrijf starten, dat getuigt van lef. “Het was zeker niet gemakkelijk om in de coronacrisis een onderneming op te zetten. Het is dan ook een pittig jaar. Toch denk ik dat het ons alleen maar gesterkt heeft om iets moois neer te zetten." Stan Steeghs (29) uit Oirlo startte met Jan-Willem van Engelen en Freek Heinen een jaar geleden het bedrijf Topcast Media.


Stan was bijna zes jaar werkzaam bij Warner waar hij onder andere werkte voor grote bands en artiesten als Fleetwood Mac, DuaLipa en Red Hot Chili Peppers. Toen zegde hij zijn baan op om te gaan ondernemen. Over het ontstaan van het nieuwe bedrijf. "Al geruime tijd zijn wij alle drie fervent luisteraars van podcasts. Jan-Willem was binnen zijn functie als zendermanager van NPO Radio 2 en 5 al nauw betrokken bij de opmars van podcasts in Nederland. Binnen onze werkzaamheden bij muziekmaatschappijen zagen Freek en ik dat ook de commerciële initiatieven vanuit onder andere luisterplatforms als Spotify en Apple steeds serieuzer werden." Steeghs gelooft dat de toekomst van audio bij on-demand ligt en podcasts zijn daar in zijn ogen een geschikt medium voor. "Ook zijn er veel talentvolle makers die een digitaal podium verdienen. We lopen nog achter in vergelijking met markten als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Wij willen met Topcast een positieve bijdrage leveren aan deze ontwikkelingen, zodat we met zijn allen de podcastmarkt in Nederland kunnen professionaliseren."

Stan: "Een podcast is een digitaal geluidsbestand dat je overal kunt luisteren, waar en wanneer jij maar wilt. Geen scherm voor je neus, maar lekker luisteren tijdens het hardlopen, wandelen, in de auto of in de trein en tijdens het koken of klussen. Ze zijn er in allerlei vormen, lengtes en genres. Van sport, technologie, land- en tuinbouw tot nieuws, politiek en komedie." Inmiddels luisteren meer dan vijf miljoen Nederlanders naar podcasts en dit aantal groeit dagelijks. "De afgelopen jaren is de internationale podcastmarkt gegroeid en heeft het in hoog tempo grote veranderingen doorgemaakt. Ik denk dat die versnelling verder doorzet en ook in ons land duidelijker zichtbaar wordt. Op het gebied van content loopt Nederland nog achter, maar ik vermoed dat daar een inhaalslag gemaakt zal worden. Ik zie bijvoorbeeld dat ook meer bedrijven en mediapersoonlijkheden zien hoe audio een essentieel onderdeel kan zijn van hun marketing- en communicatie. Zo hebben onder andere KLM, ANWB, en Rabobank al podcastseries uitgebracht." Toch zijn het niet alleen grote bedrijven en BN’ers die zijn gestart met podcasts. "Het interessante is dat er ook steeds meer lokale en regionale onderwerpen worden besproken. Denk bijvoorbeeld aan de podcast TBS van NPO Radio 1 over tbs-instelling De Rooyse Wissel, en De Vennootschap Podcast van Jarno Peeters en Willem Vullings waarin ze in gesprek gaan met selfmade ondernemers als Gijs Schapendonk, Maarten Sijberts en Bjorn Poels." En dit is pas het begin, verwacht Stan. "Ik kijk nu al uit naar audiodocumentaires met verhalen over de geschiedenis van lokale carnavalsverenigingen, dorpshelden en sportclubs. Volgens mij zijn er veel legendarische verhalen die nog verteld moeten worden." Ondanks de coronapandemie begint Topcast Media te groeien en worden steeds meer producties in de markt gezet. "Zo brengen we binnenkort een audiodrama uit met bekende Nederlandse acteurs als Sigrid ten Napel (Penoza) en Gijs Scholten van Aschat (Flikken Maastricht, Gooische Vrouwen). We hebben de officiële podcast ontwikkeld voor SV Ajax en vertegenwoordigen al bestaande podcasts zoals de Stijlcast en De Motor Podcast. Er zit nog veel in de pijplijn. We gaan de komende tijd meer naar buiten brengen. Op het gebied van podcasts en partnerships."


Stans Podcasttips:

Lokaal: De Vennootschap

Podcast

'Er zijn nog veel legendarische verhalen die verteld moeten worden'

Internationaal: The Daily

Sport: F1 Aan Tafel (Grand Prix

Radio)

Educatie: De Universiteit van

Nederland

Humor: Man manman, de

podcast

Politiek: De Stemming van

Vullings en Van der Wulp

Bonustip: De Brand in het

Landhuis.

Afbeelding