Zanggroep Mix timmert sinds een jaar aan de weg.
Zanggroep Mix timmert sinds een jaar aan de weg. Foto: eigen foto

Mix voelt als een warm bad

Venray | Zanggroep Mix uit Venray bestaat ruim een jaar. Negentien meiden en een jongen timmeren nadrukkelijk aan de weg. "Maar met twintig leden zijn we kwetsbaar, dus een aantal extra leden zou niet overbodig zijn", zegt Wendy Daalhof (56), begeleider van de zanggroep. Zij was in 2012 een van de medeoprichters van Sing, het koor waar Mix uit is voortgekomen. Binnenkort presenteert de groep een nieuw logo dat tijdens optredens prominent zal prijken op de spijkerjasjes die worden gedragen.


Het grootste deel van Mix is oud-koorlid van Sing, de zingende jeugdgroep van 12 tot 20 jaar. "Onze groep viel grotendeels op grond van leeftijd en het feit dat de meesten gingen studeren uit elkaar", zegt Lisan Strijbosch (22), dochter van Wendy en een van de leden van de jonge groep. "Omdat iedereen graag zingt, besloten we met een nieuwe zanggroep te beginnen. Al snel groeiden we uit tot een kleine twintig leden."

De zanggroep vormt een onderdeel van de korengroepen die op woensdagavonden onder leiding van Jacqueline Fijnaut repeteren in jongerencentrum The B. De Singeltjes (de jongste groep met jongens en meisjes van groep 4 tot en met 8 van de basisschool), Sing en Mix. Daalhof: "De komst van Mix biedt voor de kinderen in de twee jongste groepen de mogelijkheid om ook later door te stromen naar een zanggroep met jong volwassenen. Als vereniging waarborgt het bovendien ook onze continuïteit met een eigen kweekvijver."

Samen met Merel Jacobs (22) en Naomi van Soest (24) behoort Lisan tot de scharnieren die de zanggroep draaiende houden. De coronatijd gooit weliswaar ook bij Mix roet in het eten, sinds de herstart in september hebben zich toch weer enkele nieuwe leden aangemeld of maakten gebruik om drie proefrepetities bij te wonen. 'Moeder' Wendy Daalhof, letterlijk en in figuurlijke zin, is het aanspreekpunt van de groep richting docente Jacqueline Fijnaut. Voor het overige regelen de leden heel democratisch hun zaakjes zelf. "We hebben verschillende commissies met mensen die de pr verzorgen, de evenementen en activiteiten. We bedenken zelf nieuwe ideeën en dragen die aan. Iedereen kan zijn ei kwijt."

Merel voegt toe: "Nieuwe leden worden niet alleen gelaten, maar meteen bij de hand genomen. We zijn een echte vriendengroep, ook buiten de activiteiten met Mix spreken we af. Als je lid wordt, kom je echt in een warm bad." Het repertoire van Mix is veelzijdig met bekende nummers van artiesten als Queen, Suzan en Freek, Lady Gaga en Bradley Cooper. "Daar gieten we dan een eigen sausje over heen."

In een ding zijn Merel en Lisan stellig: "De naam koor heeft vaak een oubollig, stoffig imago. Dat is wat we absoluut niet willen zijn. We zijn een enthousiaste groep jongeren die op het podium een wervelende show willen neerzetten. In ons eerste jaar hebben we al tal van optredens gedaan, met als hoogtepunt deelname aan het Vleisboeketfestival van een vastelaovendband uit Roermond. Twee keer optreden voor een hal met 1500 mensen. We zijn heel laagdrempelig. Jongeren van 20+ zijn welkom en hoeven ook geen stemtest te doen." Meer info over Mix is te vinden op www.singvenray.nl of op de Facebookpagina en Instagram.

'We zijn een vriendengroep, ook naast activiteiten met Mix'
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding