Het was vrijdagochtend uitgestorven op de Grote Markt in Venray.
Het was vrijdagochtend uitgestorven op de Grote Markt in Venray. Foto: Antoon Jeuken

Ook horeca Venray 'piept en kraakt'

Venray | Cafés en restaurants zijn sinds woensdagavond 14 oktober voor vier weken gesloten. De nieuwe horecasluiting komt bij de Venrayse ondernemers harder aan dan de eerste sluiting. "De vorige keer lag de zomer in het vooruitzicht, nu is het perspectief een stuk somberder. De winter ligt in het verschiet", vertelt Gijs Schapendonk van Proeflokaal Goesting.


Volgens Schapendonk, tevens voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Venray, komen de klappen op sommige plekken nog harder aan. "Er zijn zaken die al zeven maanden lang op slot zitten. De Koets heeft al die tijd geen perspectief gehad. De grenzen zijn wat dat betreft wel een heel eind bereikt. Je hoort bij zowel winkeliers als horecaondernemers dat het begint te piepen en te kraken. Dat is bij Goesting niet anders. De hele branche is erg creatief en strijdlustig, we hebben allemaal een plan, maar over de gehele linie begint het echt te piepen en te kraken."

Rens Philipsen van café-hotel Hulsman sluit zich aan bij Goesting. "We zijn sinds januari open en hebben al niet veel vet op de botten. Gelukkig kunnen we ons hotel open houden, zo creëren we nog wat omzet. Ook zijn we direct begonnen met afhalen en bezorgen. We moeten toch wat doen om het hoofd boven water te houden. Opgeven is geen optie." Bij Café de Uitmarkt aan de Grote Markt in Venray hing het menu vrijdagochtend al groot op de voorgevel. "Mensen kunnen eten afhalen en we komen bezorgen", vertelt eigenaar Bert Pelzer. "Ik weet niet hoe lang we dit volhouden. Dat ligt vooral aan de steunpakketten die we kunnen krijgen vanuit de overheid. Je blijft positief, maar dat wordt wel steeds moeilijker."

De Venrayse horecaondernemers hebben wel een goede zomer achter de rug. "Daar ligt het gelukkig niet aan", vervolgt Philipsen. "Het is goed weer geweest en het terras zat lange tijd goed vol. Dat hadden we graag willen volhouden, maar nu zijn we weer tijdelijk dicht. Ik ben bang dat dit langer gaat duren dan vier weken. Ik hoop dat we in december, dat is traditioneel een goede maand, weer kunnen gaan draaien."

Afbeelding
Afbeelding