Vorig seizoen was er nog volop spektakel in Ysselsteyn.
Vorig seizoen was er nog volop spektakel in Ysselsteyn. Foto: eigen foto

Alternatief bij De Piëlreus

Ysselsteyn | Carnavalsvereniging De Piëlreus werkt vanwege alle beperkingen door het coronavirus aan alternatieve activiteiten voor het carnavalsseizoen 2020-2021. Hoe het programma er exact uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Zeker is wel dat De Piëlreus geen nieuwe (jeugd-)hoogheden verkiest en ook De Reuzekluut, de hoogste onderscheiding van de Ysselsteynse vereniging, wordt niet uitgereikt.


'We leven in een onzekere tijd, met een onzichtbare spelbreker die er ook voor heeft gezorgd dat het openbare leven in Ysselsteyn is platgelegd. Nu we net in de tweede golf zijn aanbeland, is het erg waarschijnlijk dat deze onzekere periode nog wel een flinke tijd gaat duren', laat het bestuur van De Piëlreus weten.


Balans

Toch is het bestuur van de carnavalsvereniging uit Ysselsteyn bezig met de voorbereidingen op het komende carnavalsseizoen 2020-2021. 'Op 11 november start het nieuwe vastelaovesseizoen. De folklore, de traditie en de cultuur gaat er dit jaar anders uitzien. We zijn bezig met het zoeken naar een goede balans, maar met de kennis die we nu hebben, zijn er al wel verschillende zaken besloten. We hebben keuzes moeten maken voor de komende maanden'.


Erwin I

Het bestuur van De Piëlreus legt uit dat het allemaal geen gemakkelijke beslissingen zijn geweest. 'Met pijn in ons hart, maar wel met de overtuiging dat we de juiste keuze hebben gemaakt, hebben we besloten om geen nieuwe hoofdrolspelers uit te roepen. Dat wil zeggen dat onze prins, prins Erwin I, met zijn adjudanten Mark en Jelle nog een jaartje aanblijft als heerser van Ysselsteyn'.

Erwin I zwaait ook komende carnaval de scepter


Versoepelingen

Mochten er richting carnaval versoepelingen plaatsvinden, dan kan dit prinselijke trio nog makkelijk een jaartje mee volgens het bestuur van De Piëlreus. 'Ze zijn nog jong en wij weten zeker dat we er dan alsnog wat moois van kunnen maken. Met de jeugdcommissie is besloten dat ook de huidige jeugdraad nog een jaartje meedraait. Samen bekijken we nog hoe we het jeugdcarnaval in dit bijzondere jaar vorm kunnen geven'.


Alternatief

Dat het programma van de Ysselsteynse carnavalsvereniging er anders uit komt te zien, is een feit. Maar hoe alles precies wordt vormgegeven is nog niet duidelijk. 'Op een later moment zullen wij hier uitsluitsel over geven. Dat zullen we via de diverse mediakanalen doen'.

In november stonden er aanvankelijk twee activiteiten van De Piëlreus gepland. De jaarvergadering van begin november wordt verplaatst en dat geldt ook voor de liedjesavond. "We gaan de liedjesavond verplaatsen naar januari en dan gaan we bekijken hoe we deze activiteit alsnog door kunnen laten gaan. Dat zal waarschijnlijk op een alternatieve manier gebeuren'.

Tijdens carnaval zal er uiteraard ook veel anders zijn. De Piëlreus wil ondanks de coronacrisis wel wat aanbieden. 'Het carnavalsgevoel leeft ontzettend bij onze verenigingen en in Ysselsteyn. Dit jaar staat alles op een lager pitje, maar samen met onze vrijwilligers, commissies en dorpsbewoners gaan we er gewoon het beste van maken. Voor nu zeggen wij: blijf vooral gezond en we zien elkaar'.

Afbeelding