Afbeelding
Foto: Jolijn van Goch

Kerkbestuur Oirlo luidt noodklok, deken uit zorgen

OIRLO | Het kerkbestuur in Oirlo heeft financiële zorgen. Het is overleven in deze bittere tijden, meldt Dré Duijf, vicevoorzitter van het kerkbestuur van de Gertrudiskerk. In 2022 gaan de besturen van de deelparochies Oirlo, Castenray, Wanssum en Blitterswijck samen verder. "Hopelijk is dat een oplossing", zegt Duijf.


Door Henk Baltussen


In dorpsblad 't Krèntje laat Duijf weten dat een geldboompje uitkomst kan bieden. Wonderen zijn de katholieke kerk niet vreemd, maar een geldboompje in Oirlo komt er niet, weet ook Duijf. "De financiële situatie is zeer nijpend", stelt de bestuurder. "We zijn in het bezit van een monumentale kerk en een pastorie die we verhuren. Maar in de afgelopen maanden heeft de parochie buiten de huuropbrengsten, nauwelijks inkomsten gehad. Misintenties en opbrengsten uit de collectes zijn door de coronacrisis weggevallen, de vaste kosten voor de parochie lopen door zodat we inleveren op onze reserves. Daarbij komt dat we flink hebben moeten investeren in het opknappen van de pastorie om die weer te kunnen verhuren. Dat heeft heel veel gekost."

Door te fuseren met andere parochies hoopt Duijf op den duur op meer financiële armslag. "We kunnen dan zaken gezamenlijk inkopen zoals gas, water en licht en kaarsen. Dat is goedkoper." Hoe nu de portemonnee aangevuld kan worden, weet Duijf ook niet. "We houden ons aanbevolen voor ideeën."

De kerk sluiten is niet aan de orde, zegt deken Ed Smeets (foto, red.) van het dekenaat Venray-Gennep, waar Oirlo onder valt. "Dat is in tegenstelling tot Brabant geen beleid van het bisdom. Maar de nijpende financiële situaties zijn een grote bron van zorg. Hoe gaan we het redden? Dat is de vraag. De kerkbijdragen lopen hard terug en het is een rampjaar wat de collectes betreft. Juist nu moeten de kerken vanwege corona weer terug naar dertig bezoekers. Drukke uitvaarten zijn er ook niet meer. Een pasklare oplossing is er niet. Het dorp, in dit geval Oirlo, zal het zelf moeten oplossen. De lokale bevolking moet bijspringen. Gebeurt dat niet dan is het aan het kerkbestuur om de kerk wel of niet te sluiten. Bisdom Roermond zal dat besluit nooit zelf nemen en dat blijft ook zo."