Vervolg voorpagina

Hoogste bioscoop, exposities en Duits notitieboekje

VENRAY | Duidelijk is dat Stichting Carillon Venray met de renovatie van de toren er zich niet met een jantje-van-leiden afmaakt. De toren wordt door een grote groep vrijwilligers op professionele wijze voor de toekomst klaargemaakt.


Neem de zaaltjes die de kerktorenbeklimmers tegenkomen op hun tocht naar boven, naar de ruimte waar de beiaardier het carillon bespeelt. De eerste torenkamer wordt ingericht als ontvangst- en vergaderruimte en er kunnen exposities worden gehouden. Die kamer ligt op ongeveer 15 meter boven de begane grond en wordt na het beklimmen van 77 traptreden bereikt. Even verderop ligt lokaal nummer twee. "Dat wordt de hoogst gelegen bioscoop in de wijde omgeving", lacht Michael Claessens van de stichting. "Daar wordt tijdens de openingstijden op een groot scherm de bijna een kwartier durende docufilm In Hemelsnaam vertoond. In die film wordt stilgestaan bij het ontstaan van de Grote Kerk en de heropbouw van kerk en kerktoren die in de Tweede Wereldoorlog werden verwoest. De film is in drie talen te beluisteren."

Enkele traptreden verder wacht torenkamer drie. Daar wordt nog meer info gegeven over de geschiedenis van de kerktoren met onder meer bouwtekeningen. Een opvallend onderdeel ervan is een Duits notitieboekje. Dat boekje werd door een inwoner van Venray tijdens WOII uit de puinhopen van de kerktoren gevist. Het bleek een notitieboekje te zijn van een Duitse soldaat die als wachtpost in de kerk verbleef. Het boekje staat bol van teksten en notities en namen van Duitse soldaten en was lang onderdeel van een privécollectie. De stichting kreeg een tijd terug het boekje in bruikleen. "Een wetenschapper is ermee aan de slag gegaan", zegt Claessens. "Hij deed onderzoek naar die Duitse soldaat en anderen die in het boekje werden genoemd. Als alles klaar is, zijn het boekje in uitvergrote vorm en de onderzoeksresultaten voor iedereen te zien."

'Ruimte voor exposities en vergaderingen in torenkamers'

In de vierde torenruimte is alvast een biechtstoel neergezet, afkomstig uit de Grote Kerk die de bijnaam Kathedraal van de Peel heeft. "De jeugd weet niet meer wat een biechtstoel is", zegt Claessens. "Hoe die ruimte verder wordt ingericht, is nog niet geheel duidelijk."

De vijfde ruimte (de klokkenkamer) op bijna 42 meter hoogte (de torenspit staat er nog boven), was voorheen het eindstation van de torenklimmer. Daar staat de klokkenstoel waar de klokken in hangen. De galmgaten zorgen voor de verspreiding van het geluid van de beierende klokken. "Luiden die klokken en je bent daar, dan moet je oordopjes in", weet Claessens. "De klokkenstoel is ook helemaal opgeknapt en met het carillon gebeurt dat deze week. De vijftig carillonklokken hangen altijd in weer en wind. Dat vergt onderhoud. Tien jaar terug had dat eigenlijk al moeten gebeuren. Nu nemen we het met de renovatie mee. Dat onderhoud is niet moeilijk maar wel duur, omdat veel werk moet worden gedaan om erbij te kunnen. Zoals het huren van een hoogwerker. Ook wordt meteen aan de westzijde van de toren het uurwerk gerepareerd. Daar is het onderhand lang genoeg vijf voor twaalf geweest." Alle wijzers en wijzerplaten krijgen ledverlichting. Ook de klokkenkamer, waarin de nieuwe traptreden eind augustus zijn gemonteerd, krijgt verlichting zodat de toren straks ook in de avonduren kan worden beklommen.

Boven op de torentrans wordt de klim van 248 treden uiteindelijk beloond met het prachtige en indrukwekkende uitzicht over de regio van Nijmegen tot Roermond en van Eindhoven tot ver achter het Duitse Kevelaar.

Koningsdag volgend jaar openen kerktorendeuren weer voor publiek

In het middenschip van het kerkgebouw boven de gewelven wordt noodverlichting aangebracht. Tevens komt daar een dik touw dat als leuning dient als onderdeel van de wenteltrap naar de sacristie. Hierdoor ontstaat een duidelijke en veilige vluchtweg voor bezoekers van de toren in geval van calamiteiten.

De ruimte waar beiaardier Rosemarie Seuntiëns uit Eindhoven bijna twintig keer per jaar het carillon bespeelt, wordt twee keer zo groot. Claessens: "Op die manier kunnen bezoekers voortaan de beiaardier aan het werk zien. Daarbij heeft het carillon een nieuwe computer gekregen, zodat het voortaan zo'n 100.000 melodieën kan spelen. Zo kunnen we nog meer met de muziek variëren."

Het carillon, destijds deels geschonken door het toenmalige Venrayse bedrijf Xerox en deels bekostigd door de Venrayse bevolking, speelt tussen 's morgens negen uur en 's avonds negen uur elk half uur een deuntje.

Nu de hoogwerker deze week toch bij de kerk staat, wordt de nestkast van de slechtvalk verplaatst, die enkele jaren terug in de toren een plek kreeg. "Dat kan nu omdat de kast leeg is", legt Claessens uit. "De kast komt op een rustiger plek in de toren te hangen."

Natuurlijk kost dat alles de nodige euro's. Hoeveel wil Claessens niet zeggen. "We hebben het nodige gespaard, krijgen soms giften van particulieren en onze actie om traptreden te adopteren loopt nog."

Die actie behelst het adopteren van traptreden voor 20, 50 of 100 euro per trede. Op de site carillon-venray.nl is te lezen hoe de sponsoring in zijn werk gaat. Wie een schenking overweegt aan de ANBI stichting kan dat doen via het rekeningnummer NL06 RABO 0147964814 onder vermelding van trappensponsoring. "En het is aftrekbaar bij de belasting", voegt Claessens toe.

Volgend jaar 27 april tijdens Koningsdag, wil Stichting Carillon Venray de kerktorendeuren voor het eerst sinds lange tijd weer openen voor het publiek. "We willen dan de renovaties in volle glorie aan iedereen tonen", zegt Claessens. "Hopelijk kan het dan ook." Info: michaelcl@home.nl.