Meer zorgen en vraagtekens bij jagers, politici over Oostrumsche Heide

OOSTRUM | Achter de plannen van de gemeente Venray om een ruim twintig hectare groot bos bij de Sparrendreef aan te kopen voor natuurontwikkeling (de raad ging 22 september daarmee akkoord, red), staan steeds meer vraagtekens. Wildbeheereenheid Hubertus die in dat gebied actief is, maakt zich grote zorgen over de toekomst van het gebied. Dat bos aankopen voor natuurontwikkeling is onzin, stellen de Hubertusleden Math Pijnappels en Wim Kateman. "Er worden spelletjes gespeeld."


Door Henk Baltussen


Nog even kort de feiten op een rijtje. De gemeenteraad stemde 22 september in met het collegevoorstel (verantwoordelijk wethouder is Jan Loonen) het bos voor 350.000 euro aan te kopen, waarbij 40.000 euro is bedoeld voor achterstallig onderhoud. Loonen maakt zich al een tijdlang hard voor die aankoop. Want zegt hij, het bos kan zo een prima verbinding worden tussen de waterpartijen van de Witte Vennen en de visvijvers van 't Alvertje. Ook kan met de aankoop beter toezicht worden gehouden op de zeldzame jeneverbesstruik die in het bos groeit, stelde Loonen. Maar er gebeurt veel meer in dat gebied waarbij ook Staatsbosbeer en ontgronder Maessen Bedrijven zijn betrokken.


Asfaltcentrale

Maessen wil in de buurt van het bos en de visvijvers twee terreinen ontgronden en er ligt een oude asfaltcentrale van Maessen waarvan de grond zwaar vervuild is. De gemeente neemt die centrale voor 200.000 euro over van Maessen die daar een nieuwe locatie voor ontgronding voor heeft teruggekregen. Maessen wil daar twee putten uitgraven. De zwarte toplaag (vervuild door te veel stikstof en meststoffen) wordt later in de uitgegraven putten teruggestort en op die manier komen er twee nieuwe vijvers in het gebied bij.


Voedsel

De jagers van WBE St. Hubertus snappen er niets van. "Er is water genoeg in het gebied", legt Pijnappels uit. "Meer water is alleen maar nadelig voor de dieren. Een verbinding maken naar de visvijvers zoals Jan Loonen wil, is overbodig want die is er al. Dassen, vossen, reeën, hazen, bunzingen en de steenmarter maken dagelijks de oversteek als ze gaan foerageren. Dat zie je aan de wissels (sporen red.) die je aantreft. Op de percelen die Maessen wil ontgronden, staan door het jaar heen bieten, mais en gras. Prima voedsel voor de dieren. Als er weer tien hectare water bijkomt, verstoort dat het leefgebied en de rust die in een natuurgebied zo belangrijk is. In dat gebied hoeft helemaal niets te gebeuren. Doodzonde natuurlijk is die asfaltcentrale. Eén grote vervuiling is het. Over de nieuwe ontgrondingen heeft de WBE dus grote zorgen. De putten worden achttien meter diep uitgegraven en daarna gevuld tot een diepte van zes meter met van elders aangevoerde zogenaamde specie. Reken maar eens uit om hoeveel vrachtwagens zand en grind dat gaat, meer dan honderdduizend. Dat is toch niet te geloven. De rust wordt daar ernstig verstoord en nieuwe vervuilingen liggen op de loer. Ook het afgraven van de toplaag van omringende landbouwgronden om heide te creëren, vermindert de foerageergebieden. De grote aanwezige dassenpopulatie dient koste wat kost behouden te blijven."

'Voor 200.000 euro krijg je dit nooit gesaneerd'


Het aanbod dat de WBE via een brief aan de gemeenteraadsleden deed voor een rondleiding, werd afgelopen zondag aangenomen door Toon Kerkhoff, Peter Custers en Cees de Vocht van Venray Lokaal en VVD-fractieleider Bas Künen. Ook de Dorpsraad Oostrum sloot aan. Die rondleiding hield Hubertus omdat bij een eerdere rondgang door het gebied op 19 september, georganiseerd door de gemeente, de WBE niet aanwezig was.


"De conclusie na ons bezoek was ook dat er eigenlijk niets hoeft te gebeuren om dat prachtige natuurgebied in stand te houden", stelt De Vocht. "Dat betekent dat er via nieuwe zandwinningen ook geen geld hoeft te worden gepompt in het natuurproject. Het terrein van de voormalige asfaltcentrale is inderdaad compleet vervuild. Het staat vol met opstallen, is deels verhard en overal ligt afval. Niet te geloven dat de gemeente dit heeft geaccepteerd. Voor 200.000 euro krijg je dit nooit gesaneerd. Hoe kun je je zoiets in de maag laten splitsen en toestaan dat wat verderop nieuwe ontgrondingen gaan plaatsvinden. De zorgen van de jagers over de tienduizenden vrachtwagens delen we. Dit project roept alleen maar heel veel vragen op. Met de aankoop van het bos, kon Venray Lokaal nog instemmen. Maar met het project de Oostrumsche Heide is dat een heel ander verhaal."


Pijnappels heeft met Hubertus binnenkort een gesprek met wethouder Jan Loonen over de plannen met de Oostrumsche Heide.