Afbeelding
Foto: Persfoto

Theehuisconcert in Odapark

Venray | Het Odapark in Venray is zondag 18 oktober om 14.00 uur en 16.00 uur het toneel van twee uitvoeringen in de serie Theehuisconcerten.


Bert van den Brink (1958), die blind geboren is, voltooide in 1982 cum laude zijn studie klassiek piano aan het Utrechts conservatorium. Na zijn afstuderen gaf hij talrijke klassieke concerten, maar hij ontdekte al snel dat hij zich erg aangetrokken voelde tot het improviseren en dat leidde hem naar de jazzmuziek. Hij is sinds 1982 docent jazz piano aan het Utrechts conservatorium. Hij speelt net zo gemakkelijk piano, orgel als accordeon.


Bert’s Bytes is de titel van het concert dat hij in het Odapark geeft. Hij improviseert op basis van bestaande composities van hemzelf en van onder meer Sweelinck en Jerome Kern. In zijn improvisaties spelen de actualiteit en de natuur een grote rol. Bert van den Brink geeft tevens uitvoerig tekst en uitleg over het te spelen repertoire.


Bert van den Brink is een veelzijdig musicus en arrangeur. Van zijn grote kwaliteiten maken diverse Nederlandse ensembles en solisten gebruik. Hij schrijft onder meer arrangementen en bewerkingen voor het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble, Paul de Leeuw, Denise Jannah en vele anderen. Een hoogtepunt is zijn bewerking van de opera Porgy and Bess van George Gershwin, uitgevoerd door de Houdini’s en Nieuw Sinfonietta Amsterdam.


Van den Brink deelde het podium met een keur aan Nederlandse en buitenlandse musici, onder wie Chet Baker, Toots Thielemans, Miranda van Kralingen , Nat Adderley, Eric Vloeimans, Louis van Dijk en Jules de Corte met wie hij ook bevriend was. Hij publiceerde samen met Bram Strijbis in 2012 een bundel met 52 liedjes van de Corte en won in 2007 de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs. De jury was erg onder de indruk van zijn spel en betitelde dit al 'direct herkenbaar, iets dat alleen de grootsten in de jazz weten te bereiken'.


Net zoals bij het eerste concert kunnen er maar dertig bezoekers per uitvoering worden toegelaten. Er is geen pauze. Alle nodige maatregelen met het oog op de coronarichtlijnen zijn getroffen. Wat betreft de aankoop van kaarten wordt sterk geadviseerd om die via de website www.theehuisconcerten.nl te bestellen .

Het dringend advies is om niet eerder dan twintig minuten en niet later dan vijf minuten voor het begin van het concert te komen, zodat drukte en opstoppingen worden voorkomen.


Foto: Bert van den Brink