Lisanne Wisgerhof: "Ik ben niet iemand die met biseksualiteit te koop loopt."
Lisanne Wisgerhof: "Ik ben niet iemand die met biseksualiteit te koop loopt." Foto: Henk Lammen

Uniek moment in raadzaal Venray

VENRAY | Wat Lisanne Wisgerhof afgelopen donderdag als commissielid van Venray Lokaal liet horen, maakte indruk. Want een item aan het einde van een ietwat saaie commissievergadering naar voren brengen en er vervolgens een breedgedragen applaus van alle aanwezigen voor terugkrijgen, gebeurt niet elke dag in de Venrayse raadzaal. Sterker, het was een uniek moment. Vorige week donderdag besloot ze ten overstaan van de politiek en de livestreamkijkers 'uit de kast te komen'.


Eigenlijk zit de 26-jarige geboren Zuid-Hollandse niet te wachten op dergelijke acties of statements. "Je loopt er toch ook niet mee te koop dat je hetero bent", stelt Wisgerhof. "Dat wordt als normaal beschouwd. Dat vrouwen op mannen én vrouwen kunnen vallen, is dat blijkbaar nog niet. Maar ik ben niet iemand die met biseksualiteit te koop loopt. Ik geloof ook niet zo in dat uit de kast komen. Voor mij is het geen enkel probleem, voor mijn vrienden hier en in Rotterdam ook niet. Een deel van mijn familie weet het volgens mij niet eens. Ik heb het met mijn ouders er wel eens terloops over gehad. Heb van tevoren toch maar even mijn ouders laten weten over wat ik van plan was. De reactie van mijn moeder nadat ze het had gezien was superlief, mijn ouders staan er ook erg open voor. Dat geldt niet voor iedereen. Daarom besloot ik om het op deze manier naar voren te brengen, het met mijn eigen woorden uit te spreken. Ik voelde zenuwen, voelde de spanning. Maar ik ben blij dat ik het heb gedaan, dat ik het onderwerp op deze manier onder de aandacht heb kunnen brengen. De vele reacties nadien waren zonder uitzondering positief."

Ze is er enkele dagen later nog een beetje beduusd van. Natuurlijk had ze haar getuigenis voorbereid. Haar verklaring verpakte ze slim in het stellen van een vraag, daar waar de rondvraag aan het eind van een vergadering ook voor is bedoeld. "Ik roep u op open te staan en het gevoel te geven dat diegene er mag zijn. Sta daar eens bij stil, daar vraag ik u om", sloot ze af. Het applaus liet alle spanning in de raadzaal oplossen, opluchting keerde ervoor terug. "Al heb ik hier maar een iemand mee geholpen die met haar of zijn geaardheid worstelt, dan is dat al genoeg."


Venray Lokaal, de partij waarbij Wisgerhof sinds na de raadsverkiezingen van maart 2018 commissielid is, gaf haar ruim baan voor het stellen van de vraag. "Enkele dagen voor de commissievergadering besprak ik het met de partij en kreeg enthousiaste reacties. Venray Lokaal heeft inclusie hoog op de agenda staan. Iedereen moet in Venray mee kunnen doen. Dat er nog veel onwennigheid bestaat over LHBTI (afkorting voor lesbisch, homo, biseksueel, transgender en intersekueel, red.) is een feit. Ik heb wel eens een opmerking gehad van iemand die zei: 'Dus je kunt niet kiezen.' Daar gaat het dus niet om, het heeft voor mij niets te maken met kiezen. Aan de andere ben ik blij in Nederland te wonen. Want het is verschrikkelijk dat mensen hun land moet ontvluchten vanwege hun seksuele geaardheid. Maar we zijn er hier nog zeker niet als het gaat om acceptatie. Maar de tijd dat alle geaardheden volledig gelijk zijn getrokken, dat maak ik niet meer mee, denk ik."


Over Venray heeft Wisgerhof op dat gebied weinig klachten. "Ik vind het geweldig om hier te wonen." Ruim drie jaar geleden verhuisde ze vanuit de Randstad naar hier om bij Haegens Media als productieleider aan de slag te gaan. "Ik was voordien werkzaam bij Jeugdtheaterschool Hofplein en wilde me verder ontwikkelen. Dat kon in Venray. Het was in het begin erg wennen hier. Maar ik werd met open armen ontvangen, kwam echt in een warm bad terecht. Leerde hier wat carnaval is. Echt fantastisch vind ik het, kijk er het hele jaar naar uit. Iedereen doet mee, kan ook meedoen. Geweldig om mee te maken hoe serieus carnaval wordt genomen." Om snel in Venray thuis te raken, meldde ze zich bij Venray Lokaal. "Bewuste keuze, hoor. De mix van mensen bij die partij spreekt me erg aan. Je kunt open de gesprekken aangaan als er andere visies zijn. Ik heb me altijd in politiek geïnteresseerd. Of ik interesse heb voor een plek in de gemeenteraad? Ik hoop op de lijst te komen en dat er voor mij een plaats in de raad is gegund. Een vrouw erbij is alleen maar goed." Kortgeleden verliet ze Haegens Media en is ze aan de slag gegaan bij het Citaverde College in Herten, als communicatiemedewerker. Om zichzelf op andere terreinen verder te kunnen ontwikkelen. Niet overwogen om terug naar de Randstad te gaan? "Geen moment. Het is hier superfijn wonen, de sociale contacten koester ik, heb het hier gewoon geweldig naar
mijn zin."

Afbeelding