De Roetsj trok in februari nog duizenden carnavalsvierders.
De Roetsj trok in februari nog duizenden carnavalsvierders. Foto: Rikus ten Brucke

Streep door vastelaovend

Venray | In navolging van onder meer De Wiendbuul, De Ruuk en De Spurriemök hebben ook vastelaovesvereniging De Piëlhaas (Venray), De Zagewetters (Merselo) en De Piëlhaan (Landweert) besloten om alle carnavalsactiviteiten voor dit seizoen te schrappen. Ook alle activiteiten van jeugdvastelaovesvereniging D’n Hazekeutel voor komend carnavalsseizoen zijn geschrapt.


Concreet houdt het in dat er door de genoemde verenigingen onder meer géén prinselijke trio’s worden uitgeroepen. De Piëlhaas heeft daarnaast gezegd dat er géén (jeugd-)boerengezelschap komt en ook gaat er een streep door Circus Mök. Eerder werd al bekendgemaakt dat er een streep zou gaan door de grote optocht. “Het was een moeilijk besluit, maar dit is de enige reële optie”, vertelt Milton Cavis namens De Piëlhaas en D'n Hazekeutel. “Dit seizoen zullen wel de drie nieuwe vastelaovesliedjes uitbracht worden en zullen er verschillende ludieke acties gedaan worden zonder mensenmassa’s op te roepen. Bij deze acties zullen de leden en sponsoren van beide verenigingen zeker niet vergeten worden. Het thema Hâldtòw, dat de verenigingen omarmd hebben sinds de virusuitbraak, zal dan ook verder worden uitgedragen."


De Piëlhaas schrapte de activiteiten, nadat de Limburgse veiligheidsregio’s hebben besloten dat carnavalsevenementen waarvoor een vergunning nodig is, niet door mogen gaan. Dat hield al direct in dat er géén grote evenementen rondom vastelaovend in 2021 zouden worden georganiseerd. Dat schreven de voorzitters van de twee Limburgse veiligheidsregio’s Antoin Scholten en Annemarie Penn-te Strake in een gezamenlijke brief. ‘Als voorzitters van de twee veiligheidsregio’s in Limburg hebben we, in samenspraak met de gouverneur en na overleg met alle Limburgse burgemeesters, gezamenlijk besloten om, de vergunning plichtige carnavalsevenementen niet op de traditionele wijze door te laten gaan. Dit besluit geldt daarmee ook voor de 11devande11de en andere grote aan carnaval gerelateerde bijeenkomsten. De verantwoordelijkheid voor de vergunningverlening ligt lokaal bij de gemeenten en de lokale burgemeesters, maar voor de eenduidigheid en het voorkomen van regionale en lokale verschillen trekken we samen één lijn in onze provincie’, staat in de brief. ‘Het naleven van 1,5 meter is lastig wanneer mensen in grote groepen samenkomen, zeker wanneer er alcohol wordt gedronken en mensen meegenomen worden door de muziek'. Ook wijzen ze op het risico van een zogenaamd ‘waterbedeffect’. ‘Omdat zowel in Brabant als over de grens in Duitsland traditionele carnavalsvieringen verboden zijn, is de kans groot dat mensen van (ver) buiten de provincie in grote aantallen naar Limburg komen, waardoor het éxtra druk wordt’, schrijven Scholten en Penn-te Strake.


De Piëlhaan opent het carnavalsseizoen op 11 november nog wel door een vlag te hijsen bij wijkcentrum 't Stekske en daar zal ook de vorst een openingswoord houden. Ook bij De Zagewetters in Merselo wordt nog gebroed op een alternatief: ‘Tot januari zullen wij als vereniging geen activiteiten organiseren, met uitzondering van een vergadering. Achter de schermen zullen het bestuur en de verschillende commissies kijken naar de mogelijkheden om vastelaovend anders vorm te geven', laat het bestuur weten.

Afbeelding