Afbeelding
Foto: eigen foto

Zorgen om kleinere bieb

Venray | De bibliotheek die in het oude AH-pand in het centrum van Venray een plek krijgt, moet het met 40 procent minder ruimte doen dan aanvankelijk de bedoeling was, volgens D66-commissielid Emina Joosten. Ze stelde daar vorige week donderdag tijdens de commissie Leven vragen over. Wethouder Anne Thielen gaf aan dat de bieb zelf ooit aangaf met minder ruimte ook uit de voeten te kunnen.


Door het verruimen van de fietsenstalling bij de oude winkel en uitbreiding van het Gouden Leeuwpad blijft er van de 2.100 vierkante meter winkelruimte, nog maar 1.200 vierkante meter over voor de bieb, constateerde Joosten. "En hoe zit het met de andere maatschappelijke instanties die er een plek moeten krijgen", vroeg ze zich af. En wat te doen met de Stichting Speel-O-Theek Venray die ook in het nieuwe biebpand zou worden ondergebracht. Joosten: "De speelotheek is niet op de tekeningen te vinden." Wat de maatschappelijke instanties betreft: In de Visie Bibliotheekwerk Venray staat te lezen dat de nieuwe bibliotheekvoorziening in een gezamenlijke huisvesting met andere culturele en maatschappelijke functies in het centrum van Venray moet worden ondergebracht. Joosten vreest dat daar geen plaats voor is. "Het was de wens dat dat zou gebeuren", antwoordde Thielen. "Eerst moet de bieb erin, daarna gaan we pas naar andere instanties kijken. Het samenbrengen van functies op die locatie blijft nog een wens."

Thielen gaf toe dat de speelotheek nog niet in de tekeningen is opgenomen. "Inmiddels zijn de verschillende partijen wel het gesprek met elkaar aangegaan. Ik hou u daarover op de hoogte. Er zijn nog geen definitieve tekeningen." Joosten had graag gezien dat de bibliotheek bij het Sprekersplein ter sprake was gebracht. "Jammer dat dat niet is gebeurd."

PvdA-commissielid Elly van Dijck maakte zich door de krimp van de biebruimte zorgen over de laaggeletterden waarvoor in de bieb rustige ruimten beschikbaar moeten zijn. "En ik hoop ook dat er voor de speelotheek plek komt." Thielen maakt zich geen zorgen over stilte werkplekken. "Die horen sowieso in een bieb."