Koos Swinkels (rechts) en Jacques Lamers onthulden vrijdagmiddag symbolisch de eerste steen (foto-inzet).
Koos Swinkels (rechts) en Jacques Lamers onthulden vrijdagmiddag symbolisch de eerste steen (foto-inzet). Foto: Antoon Jeuken

Video: Eerste steen volmolen gelegd

Merselo | De eerste steen van de volmolen in Merselo werd vrijdagmiddag symbolisch onthuld door Koos Swinkels en Jacques Lamers, de oorspronkelijke initiatiefnemers van het project langs de Zandstraat. Als alles volgens plan verloopt, moet het gebouw aan het eind van de winter of het begin van het voorjaar klaar zijn.



Stichting Loobeek heeft zich de laatste jaren met veel enthousiasme ingezet om de volmolen in Merselo te realiseren. De laatste jaren was de stichting vooral druk met het ophalen van gelden om te kunnen starten met de bouw van de molen. "We hebben lang niks kunnen doen, omdat we de middelen niet tot onze beschikking hadden", vertelt Theo Zegers namens Stichting Loobeek. "De laatste maanden is het project in een stroomversnelling geraakt omdat we middelen tot onze beschikking kregen uit het uitvoeringsprogramma Maasgaard. Daarna hebben we de vergunningen aangevraagd en twee maanden geleden ging de eerste schop in de grond."

Volgens Zegers gaat het snel met de bouw van de volmolen. "Het gaat echt heel hard. De wand waar het rad in komt te hangen is klaar en het grondwerk voor het bijgebouw is gedaan."

Op deze locatie, tussen de Zandstraat een camping De Linde, heeft in het verleden nooit een volmolen gestaan. Toch past het project volgens Zegers perfect in de herinrichting van het Loobeekdal. "Gezien de omstandigheden van het water dat we hier tot onze beschikking hebben met wat verval is dat perfect. Als de volmolen klaar is, hebben we het tweede deel van het project afgerond. Eerder hebben we al de boerenschans ontwikkeld en daar willen we nog graag een schaapskooi bij."

Een volmolen is een industriemolen die werd gebruikt om wol te 'vollen'. De molen bestaat uit houten balken die op en neer gaan door de aandrijving van water. Deze balken stampen schapenwol tot vilt. Zo kunnen er bijvoorbeeld vilten hoeden (foto boven, red.) gemaakt worden. "Het proces willen we onder meer tijdens workshops op locatie laten zien."

Afbeelding