Deze week is door Stichting Carillon Venray een hoogwerker ingezet om werk te kunnen verrichten aan de toren van de Grote Kerk in Venray.
Deze week is door Stichting Carillon Venray een hoogwerker ingezet om werk te kunnen verrichten aan de toren van de Grote Kerk in Venray. Foto: Jolijn van Goch

Toren als toeristische trekpleister

VENRAY | De toren van de Grote Kerk en het carillon in die toren zullen na de grootscheepse renovatie een trekpleister van formaat zijn voor toeristen.


De uitgebreide opknapbeurt, die eind dit jaar klaar is, is niet alleen gericht op behoud van de toren. Het gebruik van de enorme toren wordt verder ontwikkeld en voor bezoekers wordt de vierkante kolos toegankelijker en aantrekkelijker. Ideaal voor toeristen. In de toren zijn een vijftal kamers die alleen met trappen zijn te bereiken. Al die zaaltjes zijn voorzien van vloerbedekking, de wanden zijn geschilderd en er valt na openstelling overal wel wat te beleven. Er worden bijvoorbeeld expositieruimten ingericht en er komt een filmkamer. Wie zich niet in de toren waagt, zal vanaf volgend jaar lente ook aan de buitenkant kunnen zien dat de toren onder handen is genomen. Op de torentrans komen namelijk vier enorme vlaggenmasten te staan, in elke windrichting een. Ze zijn elk zeven meter hoog en er komen vlaggen aan te hangen met een oppervlakte van vijftien vierkante meter (vijf bij drie meter). In de toren komt ook een zogenaamd vlag-o-theek, volgens Michael Claessens, bestuurslid van Stichting Carillon Venray, die de renovatie coördineert en financiert. "De bedoeling is dat bij bepaalde gelegenheden bijpassende vlaggen worden opgehangen", zegt Claessens. "Bijvoorbeeld die van de gemeente Venray zijn, de witgele kerkvlag, de Limburgse of LHBTI-vlag en ga zo maar door. Dit project wordt het meest zichtbare deel van de renovatie. Het past ook uitstekend bij Landmark Wachter van de Peel, het thema dat de stichting aan het torenproject heeft meegegeven. Op die manier promoten we project en kerktoren die niet te missen is voor iedereen die vanuit alle richtingen naar Venray komen. Met de vlaggen straks, wordt dat alleen maar mooier."

Lees verder op pagina 4.

Afbeelding