Tom Schueler (oranje shirt) legt aan voor de eretreffer van Venray in de topper tegen Apeliotes. Foto: Henk Lammen

Lesje in effectiviteit

Venray | In de tweede klasse verloren de hockeyers van Venray op eigen veld de topper tegen Apeliotes: 1-4. De studentenvereniging uit Nijmegen nam voor rust met twee treffers op rij een voorsprong. Jasper van Rijn had vlak voor de thee de uitgelezen mogelijkheid om de thuisploeg terug te brengen. Hij zag zijn strafbal echter gekeerd door de doelman van Apeliotes. In het tweede bedrijf liepen de gasten uit naar 0-4, voordat Tom Schueler de eretreffer liet aantekenen.

Het vertrouwen van Venray in een goede afloop tegen de koploper kreeg al snel een fikse deuk. Binnen enkele minuten namen de Nijmeegse studenten al een 0-1 voorsprong. Na balverlies op het middenveld wist Apeliotes via een snelle aanval uit het boekje de bal met een harde slag voor het doel te leggen, een stick op de grond en de bal ging via een tip-in het doel. Dit was niet de droomstart waar de thuisploeg op had gehoopt. In het eerste kwart bleef het rommelig bij Venray, veel simpele passes gingen mis waardoor er weinig werd gecreëerd. De koploper was daarentegen uitermate trefzeker. Keeper John Jongeneel wist een goede strafcorner nog wel te keren, maar kort daarna wist Apeliotes de bal toch in het doel te werken. 0-2. In het tweede kwart kwam Venray steeds beter in de wedstrijd. Via een aantal snelle aanvallen wist de thuisploeg dichterbij de goal van de tegenstander te komen. Na een snelle uitbraak van aanvoerder Guido Pop greep de keeper mis waardoor de scheidsrechter de bal op de stip legde. Pop, die normaal de strafballen neemt, raakte geblesseerd bij deze actie. Jasper van Rijn meldde zich daarom voor deze klus. Helaas voor Venray wist de keeper de inzet van Van Rijn te keren. Met een 0-2 achterstand ging Venray rusten.

Na rust ging Apeliotes uitermate zuinig om met de weinige kansen die de ploeg kreeg. Via twee treffers in een kort tijdsbestek beslisten de gasten het duel definitief. Venray, dat de tweede helft grotendeels domineerde, bleef jagen op de eretreffer. Die kwam uiteindelijk van de stick van verdediger Tom Schueler. Die was mee naar voren geslopen en aan de rand van de cirkel flatste hij de bal fraai in het Nijmeegse doel. De tijd was vervolgens te kort om het tij nog te kunnen keren.

De beide doelmannen John Jongeneel en Teun Loenen ontdoen zich voor het kleedlokaal van hun wedstrijdattributen. Ze balen als een stekker na het verlies. Met name eerste doelman John Jongeneel steekt zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. "Zo kun je toch niet winnen. Zet mij maar weer in de spits", refereert Jongeneel die in eerdere seizoenen de makkelijk scorende targetman was bij Venray. Coach Cornfiel Kroon, teammanager Paul Looman en assistent-coach Wilbert Schellens. Minutenlang staan ze zondag na afloop midden op het veld. Discussiërend, analyserend waar het deze middag is misgegaan. De zeperd in de topper is ook bij het drietal hard aangekomen. Enkele spelers staan al lang en breed onder de douche als Kroon sr. de nederlaag in de juiste proporties terug probeert te brengen. "Rendement heet dat hè. Zij waren veel effectiever in de afronding. De gasten zijn vijf, zes keer in de cirkel geweest en slaan vier ballen binnen. Wij vijftien keer en scoren een keer. Dat is het verschil. We waren voor het doel niet scherp genoeg." De domper maakte al snel plaats voor realisme. Schellens: "Je moet je ook afvragen of je wil promoveren. Sportief gezien wel natuurlijk, maar het brengt voor de vereniging enorm veel kosten met zich mee."

Venray-Apeliotes 1-4 (0-2). Doelpunt Venray: Tom Schueler.